Venetiaan onthult monument voor slachtoffers decembermoorden

Een monument in Fort Zeelandia herinnert vanaf dinsdag 8 december aan de moord, 27 jaar geleden, op vijftien critici van het toenmalige militaire regime van Desi Bouterse.

President Ronald Venetiaan onthulde dinsdagavond het monument. Op de plek waar de mannen werden doodgeschoten, staan hun namen gegrift op een granieten plaat.

„De bittere herinneringen staan gegrift in steen. We zullen deze macabere gebeurtenis nooit vergeten”, zei Venetiaan. Hij riep de nabestaanden en het volk van Suriname op om „toe te geven aan de scherpe pijn, maar ook kracht te putten uit het monument om de donkere nacht te boven te komen.”

Het nationaal monument Bastion Veere 8 december 1982 is een initiatief van nabestaanden. Nabestaande Sunil Oemrawsingh, voorzitter van de stichting 8 december 1982, wees erop dat de vermoorde mannen eindelijk erkend worden als helden. „Zij betaalden de strijd voor democratie en rechtsstaat met hun leven”, aldus Oemrawsingh. Zonder enige vorm van proces werden ze door het militaire regime onder leiding van legerleider Desi Bouterse, tot de dood veroordeeld. Het land heeft hierna vijf jaar van militaire dictatuur, censuur en onderdrukking gekend.

„Met dit monument is eindelijk hun eer hersteld door de hoogste gezagsdrager in het land”, aldus Oemrawsingh. De toenmalige militaire machthebbers hadden de slachtoffers bestempeld als ’landverraders’. Dit wordt door de nabestaanden beschouwd als een smet.

Het strafproces over de 8 decembermoorden is begonnen op 30 november 2007. Nabestaanden hebben opnieuw hun vertrouwen in de rechtsstaat uitgesproken en zijn ervan overtuigd dat gerechtigheid zal geschieden. Dit is de eerste keer dat de herdenkingsdienst van de 8 decembermoorden in Fort Zeelandia heeft plaatsgevonden. Deze speciale dienst en onthulling van het monument had veel publieke belangstelling en werd door de nationale televisie rechtstreeks uitgezonden.

De Surinaamse president Ronald Venetiaan (archieffoto, maart 2004). (ANP)
Voormalig legerleider Desi Bouterse (ANP)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden