Veling trekt lijst ChristenUnie

Senator Kars Veling, rector van het vrijgemaakte Greijdanus College in Zwolle, wordt lijsttrekker van de ChristenUnie, de fusie van GPV en RPF. Leen van Dijke wordt de tweede man.

Partijvoorzitter Van Daalen zei gisteren bij de presentatie van de kandidatenlijst dat niet iemand van buiten is gezocht. Wel wilde de unie een lijsttrekker waarmee ze 'zou loskomen van een typische RPF of GPV-uitstraling.' Veling komt uit het GPV en zat voor die partij tot 1999 in de Eerste Kamer. Nu vertegenwoordigt hij daar beide partijen.

GPV-voorman Schutte wilde niet in de Kamer terugkeren. Zijn vertrek wordt binnenkort verwacht. Tweede GPV-man Van Middelkoop wilde geen lijsttrekker zijn. Bij Leen van Dijke, acht jaar RPF-lijsttrekker, was volgens Van Daalen 'enige vorm van teleurstelling' te bespeuren toen hij hoorde dat hij geen lijsttrekker kon worden. Bij de GPV, die aarzelender tegenover de fusie staat dan RPF-leden, leven bezwaren tegen de vlotte Van Dijke. Hem kwam het 'privé geweldig goed uit.' Hij hoopt meer tijd te krijgen voor zijn gezin. Wel gaf hij aan dat het bestuur een kwaaie aan hem had gehad als Veling een andere politieke koers zou willen varen. Aangezien ook Veling een zwaar accent wil leggen op de sociale koers, kan hij zich goed vinden in de tweede positie. Van Dijke wordt gevolgd door de kamerleden Rouvoet (RPF), Van Middelkoop (GPV) en Stellingwerf (RPF).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden