Update

Vele doden bij gevechten in Libische steden Ajdabiyah en Misuratu

Rebellen dragen een gewonde man in een ambulance in Ajdabiyah. Beeld reuters
Rebellen dragen een gewonde man in een ambulance in Ajdabiyah.Beeld reuters

Troepen van Kaddafi hebben in de Libische stad Misuratu zeker dertig opstandelingen gedood, volgens rebellen. In Ajdabiyah zijn bij gevechten minstens 21 doden gevallen zegt een lokale arts, tien opstandelingen en elf Libische militairen.

In Misuratu heeft de NAVO ingegrepen en tientallen tanks van het regeringsleger vernietigd. De krijgsmacht van de Libische leider Muammar Kadaffi zou de stad van drie kanten hebben aangevallen. Kaddafi probeert Misurata al weken te veroveren. Zijn troepen hebben alle toegangswegen tot de stad geblokkeerd.

Artsen in Misurata stelden dat ongeveer tweehonderd burgers en rebellen om het leven zijn gebracht sinds het begin van de volksopstand in Libië eind februari. Misurata ligt ongeveer 200 kilometer ten oosten van de hoofdstad Tripoli.

Vanuit Ajdabiyah werden zaterdag zware beschietingen door het regeringsleger gemeld, dat voor de poorten van de stad staat. Er werd man tegen man gevochten. Voor de opstandelingen zou het verlies van Ajdabiyah, een belangrijk verkeersknooppunt, een zware domper zijn. Hun bolwerk Benghazi zou daardoor geïsoleerder komen te liggen. De rebellen deden er dan ook alles aan de controle over de stad te houden. De meeste inwoners hebben het belaagde Ajdabiyah inmiddels verlaten. Er zijn enkele arme gezinnen achtergebleven die zich de reis naar het 160 kilometer verderop gelegen Benghazi niet kunnen permitteren.

De opstandelingen gebruikten Ajdabiyah als uitvalsbasis voor aanvallen op de iets westelijker gelegen stad Brega, die een belangrijke oliehaven heeft. Een paar keer leken zij Brega definitief in te nemen, maar steeds werden zij teruggedreven door de beter georganiseerde en zwaarder bewapende troepen van Kaddafi.

Onderhandelingen
Leiders van de Afrikaanse Unie, onder wie de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma, zijn in Libië aangekomen om te bemiddelen bij onderhandelingen over een staakt-het-vuren. Behalve Zuma behoren ook de presidenten Mohamed Ould Abdel Aziz van Mauritanië, Amadou Toumani Touré van Mali en Denis Sassou Nguesso van de Republiek Congo tot de onderhandelaars. De delegatie stelt een rustperiode voor om hervormingen in het Noord-Afrikaanse land een kans te geven. Kaddafi regeert Libië al sinds 1969 met ijzeren hand.

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft in opdracht van de VN-Veiligheidsraad een onderzoek geopend naar oorlogsmisdaden in Libië. ICC-hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo heeft Kaddafi al de wacht aangezegd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden