Veldrijder Mathieu van der Poel: 'Een wereldtitel doet het WK van vorig jaar niet vergeten'

Mathieu van der Poel rijdt een trainingsrondje op het WK-circuit in Valkenburg.Beeld Photo News

Iedereen verwacht dat Mathieu van der Poel morgen wereldkampioen veldrijden wordt. De favoriet is zelf vol vertrouwen, maar weet als geen ander dat tegenslag roet in het eten kan gooien.

Mathieu van der Poel (23) ploft met een kloeke duik in het half versleten lederen bankstel. Het stof veert nog net niet op. Het hotelmeubilair in het onderkomen van de Nederlandse ploeg heeft zijn beste dagen gehad. Die voor Van der Poel moeten nog komen.

"Even rust", grijnst de veldrijder van wie iedereen verwacht dat hij morgen zijn tweede WK-titel grijpt. Wat kan er misgaan, herhaalt hij de vraag. Eigenlijk niets. Maar daar gaat hij niet van uit, merkt hij ineens op. Het parcours in de löss, bij de Cauberg in Valkenburg, is verraderlijk. "Ik ben vanochtend op parcoursverkenning geweest. Het zou heel straf zijn als iemand hier niet zou vallen. Foutloos gaat zondag niemand zijn."

Hij zoekt graag de kantjes op in de cross. Zou de uitspraak 'op de limiet rijden' niet bestaan dan had Van der Poel hem wel uitgevonden. "Vanochtend bij het inrijden wilde ik weten hoe hard en tot waar ik kan gaan. Ik val liever op zulke momenten dan tijdens de wedstrijd."

Thuisvoordeel

Mocht een schuiver hem de titel kosten dan kan hij zichzelf wat verwijten. Of zijn vader. Adrie van der Poel is namelijk bedenker en bouwer van het parcours. "Ons pa heeft een leuke omloop neergelegd", ontwijkt junior alle gevoeligheden. "Ik geloof ook niet in zoiets als thuisvoordeel."

In België, het land van concurrent Wout van Aert is het nodige te doen geweest over de vermeende familiebelangen. Een vader die én het WK-parcours uitstippelt én 's avonds aan de eettafel zit met zijn zoon. Nonsens menen de 'Poelekes'. "Ik heb hier vrijdag voor het eerst gereden. Zondag wordt de tweede keer."

Tekst loopt door onder de afbeelding

Mathieu van der Poel.Beeld ANP

De druk en de Vlaamse stekeligheden die bij de aanloop naar een WK horen, maken weinig indruk op de jonge Nederlander. "Ik kan niet veel veranderen aan de meningen", reageert Van der Poel. En van zenuwen heeft hij al helemaal geen last. "Zenuwen? Neuh, misschien een paar minuten voor het startschot."

Van der Poel steekt tot dusver met kop en schouders boven de rest uit. De Nederlander won 26 veldritten. Saai was nog de meest vleiende omschrijving in het woud van kritiek. Het raakt hem amper. Zijn drive deze winter heeft namelijk alles te maken met de deceptie tijdens het WK van vorig jaar, toen hij tweede werd vanwege vier lekke banden. "Dat was een grote ontgoocheling. Ik heb toen tegen mijzelf gezegd dat het enige wat ik kan doen is zoveel mogelijk wedstrijden winnen."

Mocht hij morgen als eerste Nederlander voor de tweede maal wereldkampioen worden dan is daarmee het trauma van Luxemburg 2017 niet weggespoeld. "Zelfs dit successeizoen gaat die teleurstelling niet doen vergeten."

Ze zullen Van der Poel morgen in de dranghekken moeten rijden om hem van de titel af te houden. Een tactische race is dan ook het laatste wat hij verwacht. "Als ik er meteen vandoor kan gaan, dan doe ik dat."

Zijn zelfverzekerdheid kent geen grenzen. Hij leeft dan ook ontspannen toe naar morgenmiddag. Weet hij dan op het juiste moment te pieken? "Ik heb in november naar het EK geprobeerd toe te werken. Voor zover dat gaat. Je denkt toch te weten wat goed voor je is en wat niet. Dit is geen exacte wetenschap."

Bijrol voor Nederlandse vrouwen op WK

Op het WK in eigen land is slechts een bijrol weggelegd voor de Nederlandse vrouwen. De verhoudingen in het veldrijden zijn in twee jaar tijd volledig veranderd. Waar de Nederlandse rensters ooit de toon aangaven, zijn het tegenwoordig de buitenlandse crossers die de toon aangeven. "Kon je in het verleden nog wel wegkomen met een mindere conditie, vandaag de dag kom je er niet meer aan te pas als je niet 100 procent fit bent", meent voormalig wereldkampioen Thalita de Jong. 2017 was een rampjaar voor de Brabantse, die zich van blessure naar blessure sleepte. Ze is blij dat ze er überhaupt bij is op het WK. "De top bij de vrouwen is veel breder geworden. Dat is een heel goede ontwikkeling, alleen wel jammer voor ons", zegt Maud Kaptheijns. De Nederlandse kende een goede seizoensopening tot een blessure roet in het eten gooide. Zij, De Jong, Marianne Vos en Lucinda Brand hopen vandaag op een klein wonder. "Een podiumplek zou al mooi zijn."

Lees ook:

Kan de wereldtitel veldrijder Mathieu van der Poel nog ontgaan? De Belg Wout van Aert geeft zich nog niet gewonnen.

Een 'ongrijpbare realist', zo wordt Mathieu van der Poel getypeerd door Trouw-wielerverslaggever Edo Sturm.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden