Veldrijden ontbeert toonaangevende renner

Het zijn kommerlijke tijden voor het Nederlandse veldrijden. De opvolgers van Groenendaal en Boom zijn nog lang niet klaar voor het echte werk. Dat ervaart ook bondscoach Lammerts.

Zo wit als het parkoers van het NK veldrijden in Heerlen erbij ligt, zo donker ziet de nabije toekomst van het Nederlandse veldrijden er uit. Illustratief is dat na vier maanden harde competitie pas twee Nederlanders zich voor het WK, eind deze maand in het Tsjechische Tabor, hebben gekwalificeerd: Gerben de Knegt en Thijs Al. En dat terwijl er zes startplekken zijn te vergeven. „Dit heb ik niet eerder meegemaakt”, zegt oud-wereldkampioen Richard Groenendaal met een bedenkelijke blik. „Oh ja, toch wel, in de jaren tachtig. Toen stonden een keer alleen mijn vader (Reinier, red.) en Hennie Stamsnijder aan de start van een WK. Verder waren er geen Nederlandse renners.” Groenendaal, tegenwoordig ploegleider en gevraagd als adviseur om het NK dit weekeinde in goede banen te leiden, is blij dat hij niet in de schoenen staat van de bondscoach: „Ik zou niet weten wie je verder mee moet nemen naar Tsjechië.”

Bondscoach Johan Lammerts maakt daags na het NK in Heerlen zijn selectie voor Tabor bekend. De vraag is niet welke renners hij meeneemt naar het wereldkampioenschap, maar eerder hoeveel. „Alles ligt nog open”, aldus Lammerts, die gisteren voorafgaand aan de eerste training voor het NK, niet wilde speculeren over andere namen. De renners die de afgelopen maanden de wereldbekerwedstrijden reden, Thijs van Amerongen, Eddy van IJzendoorn en Wilant van Gils stelden om verschillende redenen teleur. In alle internationale cross-competities werden ze voorbijgereden door Italianen, Fransen, Tsjechen en vooral Belgen. Eén verklaring voor het grote verschil met de toonaangevende landen is volgens Groenendaal de breedte aan de top. Of beter gezegd, het gebrek aan een paar stevige toppers in Nederland.

Nadat Groenendaal vorig jaar afzwaaide en Lars Boom naar de weg overstapte, werd het stil in het veld. Hun opvolgers bleven uit. Een gevaarlijke ontwikkeling, erkent Groenendaal, die komend voorjaar terugkeert bij het Rabobankteam en er als ploegleider aan de slag gaat. „Zonder een toonaangevende renner die wedstrijden wint, neemt de media-aandacht onherroepelijk af. En dat heeft weer invloed op de budgetten van de internationale cyclocrosses in Nederland. Sponsors haken af of beperken hun bijdrage.” Vorige week werd bekend dat er wederom een Nederlandse internationale veldrit ophoudt te bestaan. Het Brabantse Huijbergen krijgt de begroting voor volgend seizoen niet rond. Eerder werd de internationale cross in Pijnacker om dezelfde reden van de internationale agenda gehaald.

Aan talentvolle jeugd is momenteel geen gebrek. De startlijsten bij de junioren en nieuwelingen voor het NK overtreffen die van voorgaande jaren. Een gevolg van het ’Lars Boom-effect’. Toch is Groenendaal niet gerust dat die ontwikkeling ook een positief vervolg krijgt. „Krijgen we de tijd om die jonge renners aan de top af te leveren? Blijven de media ook nu de sport voldoende volgen?” De vraag is verder of die jongeren over een paar jaar nog wel te porren zijn om het veld in te gaan. Kiezen ze niet liever, net als Boom, straks voor de weg?

„Er is een aantal jonge coureurs dat nu gekozen heeft om in de toekomst zich uitsluitend te richten op het veldrijden”, verzekert bondscoach Lammerts. Een daarvan is belofte Tijmen Eising. De jonge Drent fiets nu nog voor een Belgische ploeg. Maar als het aan Groenendaal ligt, niet voor lang. „We gaan hem zeker benaderen voor het nieuwe off road-team van de Rabobank.” De ploeg hoopt met het vormen van een veldrij- en mountainbikeploeg de leegte na Boom op te vullen.

De bondscoach deed gisteren een ultieme poging om titelverdediger Lars Boom mee naar het WK te krijgen. Die heeft zijn zinnen gezet op de voorjaarsklassiekers. Een WK veldrijden past daarom niet in zijn voorbereiding, zei hij eerder. Boom rijdt het NK voornamelijk als liefhebber. Lammerts verpakte zijn oproep daarom maar in een geintje. Maar zijn boodschap was luid en duidelijk: de nood is hoog bij de wielerbond KNWU.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden