Veldhoven moet het met drie kerken minder doen

"Het is niet gemakkelijk maar het moet gebeuren." Pastor Wim Jenniskens (69) noemt de sluiting van drie kerken in Veldhoven 'een trieste zaak'. Vanaf eind november zullen de Heilige Jozefkerk en de Johannes de Doperkerk sluiten. De Sint Maartenkerk zal ten hoogste nog drie jaar bestaan.

Afgelopen zondag is in alle vieringen in de kerken van Veldhoven een brief van bisschop Hurkmans van Den Bosch voorgelezen. Hierin staan de plannen voor de fusie van vijf parochies met zes kerkgebouwen tot één parochie onder de naam Christus Koning, met nog maar drie kerkgebouwen. Het bisdom heeft besloten tot deze fusie. In de brief staat 'dat er omwille van pastorale en financiële ontwikkelingen in de toekomst volstaan zal moeten worden met minder kerkgebouwen'. Steeds minder mensen gaan naar de vieringen aldus Jenniskens. Volgens hem spelen bij het bisdom ook onuitgesproken motieven een rol bij de keuze voor de te sluiten kerken. Twee van de kerken die sluiten zijn volgens hem wat pluriformere kerken. "De kerk valt in deze tijd terug op traditionele waarden en sluit mijns inziens daarom de wat bredere kerken eerder. Dat doet geen recht aan mensen die anders geloven." Het bisdom was niet bereikbaar voor commentaar.

In de Heilige Jozefkerk is volgens Jenniskens zowel emotioneel als gelaten gereageerd: "Ze zagen het aankomen, maar het staat dan ineens toch voor de deur". De parochianen moeten voor de vieringen nu naar de overgebleven kerken.

"Dat samengaan moet via de weg van de geleidelijkheid gebeuren. Het is iets dat moet groeien. Maar daar heeft het bisdom geen kaas van gegeten. Ze willen het zo snel mogelijk regelen, zodat het juridisch allemaal rond is", aldus Jenniskens.

In de nieuwe parochie zullen de pastores van de oude parochies werkzaam blijven. De oprichting van de nieuwe parochie is op 25 november. Een nieuwe bestemming voor de leegstaande kerkgebouwen is er nog niet.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden