Veldheren bezorgen Bayern titel

AMSTERDAM - Met zijn schier onbegrensde geestelijke kracht heeft Bayern München de greep naar de macht voltooid in het Giuseppe Meazza-stadion, waar twee Duitse veldheren hun troepen op imposante wijze bij de hand namen. Doelman Kahn en aanvoerder Effenberg glorieerden woensdagavond in Milaan als de onverstoorbare gidsen van Europa's beste en vooral sterkste voetbalploeg.

Zij konden zich laten bejubelen nadat Kahn zijn derde strafschop, de zevende van Valencia, resoluut had gestopt. Fataal was de trap van de Argentijn Pellegrino, wiens ploeggenoten Zahovic en Carboni eerder niet bestand bleken tegen de geladen Duitse doelman, en de zenuwen natuurlijk.

Effenberg bezweek niet, integendeel. IJzig stuurde hij de bal naar de uiterste hoek in de vijfde poging van Bayern, nadat zijn voorganger Andersson de druk met een misser had verhoogd. Voor de Zweed, die zijn club afgelopen weekeinde op miraculeuze wijze met een late treffer aan de landstitel hielp, was geen nieuwe heldenrol weggelegd.

Het was in Milaan aan de hoogsten in rang om de doorslag te geven in een finale waarin Bayern tal van tegenslagen diende te overwinnen. De Duitsers hadden Valencia ook in de verlenging niet op de knieën gekregen (1-1) en in de strafschoppenserie kwamen ze tweemaal op achterstand.

Het spel van Effenberg, die heerste op het middenveld én vroeg in de tweede helft ook al een strafschop benutte, en een sublieme redding van Kahn, die de bal in de verlenging van de voet van Zahovic plukte, mochten als voorbode van de mentale triomf worden gezien.

De uitgestelde zege kwam Bayern toe, als onbetwistbaar de beste ploeg van de avond, als de regisseur ook van deze Champions League, waarvoor Manchester United en Real Madrid al hadden moeten buigen. Dat Valencia al niet eerder de genadeklap kon worden toegediend deerde in het jubelende Duitse kamp niemand na de feeërieke apotheose van een van de zoetste weken uit de clubgeschiedenis.

Bayern verdiende de hoogste Europese eer voor het eerst sinds 1976, het tijdperk van Beckenbauer en Hoeness, de oud-voetballers die thans met onder anderen Rummenigge leiding geven aan de club. De bundeling van ervaring, kennis en charisma lijkt Bayern een aureool van onbreekbaarheid te hebben verschaft.

Want wie gelooft er nu nog in dat beproevingen als die van de laatste dagen alleen met fortuin kunnen worden doorstaan? ,,Als team waren we over het hele seizoen moeilijk te verslaan'', zei de kalme trainer Ottmar Hitzfeld, die in 1997 met Borussia Dortmund al de Champions League won. Hitzfeld, formateur van degelijke en doelmatige teams, is na Ernst Happel (Feyenoord en Hamburger SV) de tweede coach die zich met twee clubs de Europese hoofdprijs toeëigende.

Hector Cuper, de trainer van Valencia, verloor daarentegen voor de derde achtereenvolgende maal een Europese finale. In 1999 boog hij met Real Mallorca in de Europa Cup II voor Lazio Roma en vorig jaar, in de Champions League, met Valencia voor Real Madrid. Een revanche zat er woensdag niet in voor de Argentijnse coach die door Barcelona en Inter Milaan zou worden begeerd.

Valencia kon nimmer de vuist ballen in de vreemde eindstrijd, van begin tot eind getekend door strafschoppen, en dus ook door de scheidsrechter, Jol. De Scheveninger nam op memorabele wijze afscheid van het internationale toneel door driemaal naar de elfmeterstip te wijzen. Na zes minuten had hij het al twee keer gedaan.

Onbetwist was slechts de tweede strafschop, die door Scholl werd gemist nadat Effenberg bij de zwakke Angloma over de knie was gegaan. Mendieta (al heel vroeg 0-1) en Effenberg (1-1) mochten aanleggen na twee handsgevallen, van de liggende Andersson en Carboni, waarover te discussiëren viel. In het eerste geval leek Mendieta eerder door Andersson en Lizarazu te worden afgeklemd, en in het tweede werd Carboni uit balans gebracht door invaller Jancker.

In de tweede helft van de verlenging ontging Jol een handsbal in het Spaanse strafschopgebied van Kily Gonzalez. Daar stond tegenover dat hij zich moedig toonde, de spelsituaties onvermoeibaar van nabij volgde en zijn gezag handhaafde door kordaat op te treden.

Maar omdat Jol van meet af aan hoog had ingezet, mocht hij zich uiteindelijk gelukkig prijzen met de ontknoping die recht deed aan de sportieve verhoudingen, en daarmee twisten over de arbitrale inbreng goeddeels overbodig maakte.

De finale was geenszins hoogwaardig en eerder spannend dan boeiend. Dat alles kon gezien vooral de gelijkende speelwijze van beide ploegen worden verwacht. Verdedigers overheersten (Ayala en Pellegrino bij Valencia, Lizarazu, Linke en gaandeweg Kuffour bij Bayern), van het Valencia-talent Aimar werd niets vernomen en Mendieta kon zich niet losrukken uit de schaduw van Effenberg, die zich gesteund wist door de druistige doch veelbelovende Hargreaves.

,,Toen Scholl de strafschop miste, wist ik dat er veel op mij aan kwam. Gelukkig heb ik niet gefaald'', zei Effenberg. De pijn van 1999, toen Bayern in de slotfase van de finale moest zwichten voor Manchester United, werd woensdag verdreven voor een club die talrijke miljoenen tegemoet kan zien waarmee de rooskleurige positie kan worden bestendigd.

De machtsgreep van Bayern snoert, tot slot, vele monden. Na de vroege uitschakeling tijdens Euro 2000 werd het failliet van het Duitse voetbal uitgesproken. Niet eens een jaar later leidt het nationale team afgetekend in zijn WK-kwalificatiegroep en is de onmiskenbaar Duits getinte clubkampioen de beste van Europa -beide geestelijk ongebroken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden