Review

Veiling geeft kijkje in leven van Marlon Brando

Dat Marlon Brando een mysterieuze filmacteur was, wisten we al. Het wordt nog eens bevestigd door de 326 voorwerpen die morgen bij Christie's in New York onder de hamer komen. Een plastic broodje met een namaak-kakkerlak, een half bebloede nepvinger, bokshandschoenen, allerlei spullen uit zijn huis in Los Angeles worden aangeboden.

Marlon Brando die in juli 2004 op tachtigjarige leeftijd overleed, schitterde vooral in de jaren vijftig in films als ' A Streetcar named Desire' en ' The Wild One'. In latere jaren was hij vooral bekend door zijn rol van de maffiabaas Don Corleone in ' The Godfather'.

Een van de zaken waar veel belangstelling voor is , is het script van ' The Godfather' uit 1972 dat is voorzien van notities van de acteur: ' door de neus', ' hoge stem', ' neus in jeugd gebroken'. Het laat zien hoe Brando zich inleefde in de rol van de onverbiddelijke Don Corleone. Geschatte opbrengst van het script ligt volgens Christie's tussen de 10 en 15000 dollar. De persoonlijke papieren van Brando lagen doodgewoon verspreid op de grond in een opslagruimte van Brando. De documenten zijn vooral uit zijn glorietijd: brieven van Mario Puzo (de man achter het boek The Godfather), van de schrijver Jack Kerouac en van Francis Ford Coppola. Brando had er later blijkbaar geen belangstelling meer voor.

Veilinghuis Christie spreekt van een zeldzaam en intiem kijkje in het leven van de acteur die drie keer scheidde, elf kinderen had en zich weinig in het openbaar vertoonde.

Volgens Peter Manso, de schrijvervan ' Brando: The Biography', zou de acteur zich omdraaien in zijn graf als hij zou weten dat zijn eigendommen in het openbaar zouden worden geveild. Hij noemt de veiling ' uitermate ongevoelig'. Brando zou Manso destijds hebben verzekerd dat de deur van zijn slaapkamer verzegeld zou moeten worden. ” Ze zullen nog de knopen van mijn overhemden stelen”, had Brando gezegd.

Marlon Brando was er de man niet naar om luxe artikelen te kopen voor zijn huis. Zijn meubels stellen niet veel voor. Brando was vooral sociaal geëngageerd, nam het op voor de Indianen in Amerika. Een hoofdtooi, sieraden, een indianenjas en vest, die hij zelf ook droeg bevestigen dat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden