Veiling Boekenbal brengt 34 700 gulden op

Van onze kunstredactie AMSTERDAM - Acht manshoge schilderijen van schrijvers hebben op een veiling tijdens 'Het Verlichte Boekenbal' in de Amsterdamse Stadsschouwburg tezamen 34 700 gulden opgebracht. De opbrengst kwam ten goede aan het Rushdie Defense Committee Nederland.

De Haarlemse Veilingmeester Bubb Kuyper veilde, namens het CPNB, om twaalf uur in de nacht van dinsdag op woensdag in straf tempo de geschilderde beeltenissen van Hugo Brandt-Corstius, Renate Dorrestein, Maarten 't Hart, Gerrit Komrij, Irene van Lippe-Biesterveld, Harry Mulisch, Gerard Reve en Salman Rushdie. De schilders Ine Laurant en Bart Bakker hadden zich bij het maken van deze 'topstukken' van de traditionele Boekenbal-versiering laten inspireren door Michelangelo's fresco's van de profeten in de Sixtijnse Kapel. De genodigden begonnen het bieden rustig: Hugo Brandt-Corstius ging voor duizend gulden naar Anton Korteweg, directeur van het Letterkundig Museum. Het venijn zat in de staart. Salman Rushdie bracht 9500 gulden op en het schilderij van Gerard Reve, geportretteerd als de profeet Ezechiël, werd afgehamerd voor 9000 gulden. Beide schilderijen werden gekocht door respectievelijk Dick Gubbels, directeur van Uitgeverij L. J. Veen en de uitgever van Reve.

Na afloop van de veiling gaf Henk Kraima, directeur van het CPNB, de opbrengst in een collectezak aan Adriaan van Dis, de voorzitter van het Rushdie Defence Committee Nederland. Het committee strijdt voor de opheffing van de fatwa, het doodvonnis tegen Rushdie. “God heeft even bestaan, al was het maar een paar minuten”, zo bedankte Van Dis het veilingpubliek uit naam van de Iraanse schrijver.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden