Veiligheid

De hoofdcommissaris kan z'n kerstvakantie bestellen. Malediven, moeder, of Lech am Arlberg? Wat jij wil, vader. Want de bonus kan ze niet meer ontgaan. Althans de korpschefs en commissarissen die het tijdig aandurfden een overeenkomst te sluiten over de te behalen veiligheidsresultaten. Want je hoort de laatste tijd verdraaid weinig meer over waaghalzen bij de Hermandad die wel eens even hun targets zullen gaan halen ten behoeve van een maatschappij waarin oude vrouwtjes weer worden geholpen bij het oversteken in plaats van dat hun tas wordt gepikt. Ik kan ze niet gemist hebben, want als het tot zo'n overeenkomst kwam, werd altijd meteen de pers gebeld. Drie keer op de televisie, foto's in de krant, boeven op het hazenpad. Korpschef blij, burgemeester terzijde met de handen in de lucht; alleen was nooit helemaal duidelijk of hij namens de dankbare burgerij stond te juichen of dat hij in de loop van een dienstpistool keek.

Ruud Verdonck

Ze hebben 90000 Nederlanders er ook eens naar gevraagd: blijkt dat wij ons al veel veiliger voelen dan enige politiechef met zijn baas zelfs maar durfde af te spreken. 28 procent van de mensen voelt zich wel eens onveilig en 5 procent vaak, staat in de Politiemonitor Bevolking 2003. Nog nooit waren die cijfers zo laag. De fietsendiefstal, de hondenpoep van de zware criminaliteit, zal ik maar zeggen, is vorig jaar met 20 procent omlaag gegaan. Een zwaardere klap heeft de fietsenindustrie niet eerder gekregen.

Maar met het tegendeel hebben we de debatten van twee verkiezingen volgestopt. Ministers deden haastig mee aan het kweken van een stemming waarbij het pikken van een blikje bier als een laffe halsmisdaad werd afgeschilderd. We zaten in een samenleving die bibberde onder de knoet van de criminaliteit. Zo werd ons aangepraat. En ondertussen voelden de mensen zich steeds veiliger. Alleen konden ze daar niet voor uitkomen, want wie zich veiliger voelde, moest wel een boef zijn. Anoniem ondervraagd, geven ze toe dat het wel meevalt. Niks te klagen? Jawel, steeds meer ondervraagden vinden dat de politie niet deugt en dat de commissaris er qua management al helemaal niks van kan. Niet erg, de bonus is binnen.

Wij leven in een luchtkasteel. Een veilig luchtkasteel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden