Veiligheidstroepen schenden afspraken en doden weer betogers in Syrië

Betogers in Syrië. Beeld reuters
Betogers in Syrië.Beeld reuters

Ondanks een recente afspraak met de Arabische Liga om geen betogers meer te doden, zijn de veiligheidstroepen in Syrië dit weekeinde weer bruut opgetreden. Volgens mensenrechtengroepen schoten zij met tanks op burgers. Er zouden zeker 32 doden zijn gevallen.

Opnieuw ging het met name in de stad Homs weer bijzonder gewelddadig aan toe. Er vielen dit weekend zeker 28 doden en daarnaast zijn er ook vele tientallen gewonden. Die blijven soms onbehandeld op straat liggen. In de stad is volgens een activist geen brood meer te krijgen. Sinds dinsdag zijn in Homs al zeker 104 mensen gedood.

In Syrië wordt al maanden betoogd tegen het autoritaire bewind van president Bashar al-Assad. De autoriteiten drukken protesten tegen de machthebbers sinds halverwege maart met geweld de kop in. Inmiddels zijn hierbij volgens de Verenigde Naties ruim 3000 mensen omgekomen.

Het Assad-regime stemde woensdag in met een routekaart naar vrede van de Arabische Liga. Daarin staat onder meer dat Syrië zijn militairen moet terugtrekken uit de steden. Daarnaast staat in het akkoord dat het doden van betogers direct moet stoppen. Het regime heeft er verder mee ingestemd alle politieke gevangenen vrij te laten, een dialoog te beginnen met de oppositie en buitenlandse journalisten en mensenrechtenorganisaties toe te laten. De voorzitter van de Arabische Liga, Nabil al-Arabi, wees er zaterdag nog eens op dat Damascus de afspraken moet nakomen. Hij zei dat het mislukken van het vredesplan ,,rampzalig zal zijn voor Syrië en de hele regio''.
Vooralsnog lijkt de vredesdeal echter vrijwel waardeloos. Wel hebben de Syrische autoriteiten zaterdag naar eigen zeggen 553 gevangenen vrijgelaten ter gelegenheid van het Offerfeest.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden