Slachthuis

Veiligheidsregio houdt vinger aan de pols bij slachterij Van Rooi Meat

De GGD moet de komende periode onaangekondigd medewerkers van Van Rooi Meat aan de poort controleren.Beeld ANP

Ook de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost constateert na een spoedberaad dat slachterij Van Rooi Meat in Helmond de coronamaatregelen onvoldoende naleeft. Maar, nuanceert voorzitter John Jorritsma, er zijn ook al lang geen besmettingen meer geweest.

Er is ‘onvoldoende zicht op de naleving van coronamaatregelen’, zo concludeerde de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost maandagmiddag na een spoedberaad over slachterij Van Rooi Meat in Helmond. Het is daarom noodzakelijk dat de GGD de komende periode onaangekondigd medewerkers aan de poort controleert voordat ze aan het werk gaan, luidt de verklaring.

Het Regionaal Beleidsteam van de Veiligheidsregio, met onder meer de voorzitter en korpschef van de politie, kwam bijeen na berichtgeving van de NOS dit weekend waaruit blijkt dat werknemers van de slachterij de voorbije maanden met klachten hebben doorgewerkt. Uit angst voor hun toekomst bij het bedrijf durven ze hun fysieke ongemakken niet te melden. Werknemers zeggen zelfs de opdracht te krijgen om te liegen bij gezondheidschecks.

“Het leiderschap op de werkvloer lijkt niet geheel onder controle”, zegt voorzitter en burgemeester van EindhovenJohn Jorritsma in een persbericht. Wel stelt Jorritsma, die na het lezen van berichtgeving in de media ook sprak met directeur van de slachterij Marc van Rooi, de situatie ‘iets genuanceerder’ te zien. Zo meent hij bewijs te hebben dat er nog altijd wekelijks mensen aan de poort naar huis worden gestuurd en zijn er bovendien sinds 15 juni geen coronagevallen meer bekend bij de GGD.

Maar, zegt Jorritsma verder, er is nog meer dan voldoende reden tot zorg. In ieder geval tot 1 oktober, zegt hij, controleert de Veiligheidsregio samen met de GGD intensief of Van Rooi Meat zich aan de voorschriften houdt.

Steekproeven gemanipuleerd

Directeur Marc van Rooi ontkende eerder al tegen de NOS dat het personeel de instructie heeft gekregen om te liegen. “Dit is bij mijn weten niet gebeurd. En als we het horen, nemen we maatregelen. We hebben maar één belang en dat is de fabriek coronavrij houden.”

Van Rooi Meat is met 1700 medewerkers een van de grootste slachterijen van Nederland. Eind mei moest het bedrijf twee weken dicht toen een groot deel van het personeel besmet bleek met het coronavirus. Dat kwam aan het licht door twee steekproeven van de GGD, waarbij werknemers werden getest.

Later bleek dat die steekproeven ook zouden zijn gemanipuleerd. Arbeidsmigranten in gezamenlijke huisvesting mochten op de bewuste dag niet komen werken van het bedrijf. Dat gebeurde zodat medewerkers die samenwonen niet allemaal in quarantaine hoefden bij een positieve uitslag.

De GGD erkent dat Van Rooi Meat al is aangesproken op de gang van zaken. ‘Liegen op de gezondheidsverklaringen is onacceptabel’, stelde GGD-directeur Ellis Jeurissen.

Lees ook:

Corona bij achttien medewerkers van Vion in Boxtel

Achttien van de 105 medewerkers van vleesverwerkingsbedrijf Vion in Boxtel hebben het coronavirus. Dat is gebleken na een steekproef van de GGD. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden