Veiligheidsraad stemt over Australische resolutie voor 'onbelemmerde toegang'

Een zitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op 18 juli. Beeld afp
Een zitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op 18 juli.Beeld afp

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemt vanavond over een Australische resolutie waarin wordt opgeroepen tot onbelemmerde toegang tot de plek in Oekraïne waar vlucht MH17 is neergestort.

In de conceptresolutie wordt geëist dat in het rampgebied een staakt-het-vuren van kracht wordt en dat internationale onderzoekers vrij hun werk kunnen doen. Er wordt grote diplomatieke druk op Rusland uitgeoefend om in te stemmen met de resolutie, maar Rusland twijfelt nog.

'Lijkt meer op opruimen van een tuintje dan op onderzoek'
De Australische premier Tony Abbott zei dat zijn land een Russisch veto beschouwt als 'zeer ernstig'. Hij voegde daar aan toe dat geen enkel 'redelijk persoon' bezwaar kan hebben tegen de tekst van de resolutie. 'Het is nog altijd een wanordelijke situatie. Het lijkt meer op het opruimen van een tuintje dan een forensisch onderzoek', aldus Abbott.

'Gezien de schuld die de door de Russen gesteunde rebellen lijken te hebben aan het neerhalen van het vliegtuig, is het feit dat deze personen de controle hebben over de rampplek, net zoiets als criminelen die de controle hebben over een plaats delict', vervolgde Abbott.

Krachtig bewijs
De Verenigde Staten hebben gezegd 'krachtig' bewijs te hebben dat pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne de raket hebben afgevuurd en training hebben gekregen van Rusland. Andere regeringen gingen niet zover dat ze Rusland er van beschuldigen achter het neerschieten van het toestel te zitten. Rusland zelf wijst met de beschuldigende vinger naar de Oekraïense regering.

Diplomaten zeiden gisteren dat er hard wordt gewerkt aan het overbruggen van de verschillen tussen Australië en Rusland. Bronnen zeiden voorzichtig optimistisch te zijn dat de resolutie wordt goedgekeurd, maar de Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin zei niets te kunnen garanderen: 'Het was een vruchtbare bijeenkomst, dus laten we maar afwachten wat het resultaat morgen gaat zijn', zei hij.

Eerder liet Tsjoerkin weten dat Rusland zich grote zorgen maakt dat in de tekst 'te weinig aandacht is voor de noodzaak tot een onpartijdig, internationaal onderzoek'.

VN-onderzoek
Rusland wil volgens Tsjoerkin dat de VN-luchtvaartorganisatie ICAO de leiding neemt over het onderzoek, maar in de tekst van de resolutie staat dat 'de beslissing van ICAO om een team te sturen ter assistentie wordt verwelkomd'. Of daar inmiddels al een akkoord over is bereikt, is niet duidelijk.

De Britse VN-ambassadeur Mark Lyall Grant zei te hopen dat er unaniem wordt ingestemd met de resolutie. Eerder beschuldigde hij Rusland voortdurend met amendementen te komen om de zaak te vertragen. 'Het lijkt op de typische Russische vertragingstactiek en we kunnen wel raden waarom ze de zaak vertragen', zei hij.

De Australische minister van buitenlandse zaken Julie Bishop zei dat er voor Australië veel op het spel staat. 'De Australische regering zal niet rusten voordat de lichamen zijn teruggebracht naar de Australische families die op ze wachten.'

De Australische ambassadeur in de Veiligheidsraad Gary Quinlan. Beeld afp
De Australische ambassadeur in de Veiligheidsraad Gary Quinlan.Beeld afp
De Australische premier Tony Abbott. Beeld epa
De Australische premier Tony Abbott.Beeld epa
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden