'Veiligheidsraad moet getuigen niet intimideren'

DEN HAAG (ANP) - Tal van potentiële getuigen van de verdediging van Charles Taylor zijn bang met de raadslieden van de ex-president van Liberia te spreken. Zij vrezen dat de VN-Veiligheidsraad hen een reisverbod oplegt of hun tegoeden bevriest als zij met Taylor in verband worden gebracht.

Dit zei Karim Khan, de advocaat van Taylor, maandag tijdens de laatste voorbereidende hoorzitting voor het proces wegens oorlogsmisdaden in buurland Sierra Leone, dat het Speciale Hof voor Sierra Leone (SCSL) op 4 juni in Den Haag begint. De behandeling van de zaak heeft plaats in een rechtszaal die is geleend van het Internationaal Strafhof (ICC). De zaak tegen de ex-president is om veiligheidsredenen uit West-Afrika naar Nederland verplaatst.

Volgens Khan heeft zijn ploeg problemen bij de voorbereiding van de verdediging door mogelijke ,,intimidatie van getuigen'' door de Veiligheidsraad. De Britse advocaat wees op het principiële probleem dat mensen soms jaren op een VN-boycotlijst staan zonder dat er een beroepsmogelijkheid is om er van af te komen.

Verdaagd

De zaak is verdaagd tot 4 juni. SCSL-hoofdaanklager Stephen Rapp houdt dan zijn openingspleidooi. Taylor wordt het tweede voormalige buitenlandse staatshoofd dat in Den Haag voor een internationaal hof terecht moet staan op verdenking van oorlogsmisdaden. Ex-president Slobodan Milosevic van Joegoslavië overleed vorig jaar in zijn Scheveningse VN-cel voordat het Joegoslavië-Tribunaal vonnis kon wijzen.

Het SCSL is door de VN en de Sierraleoonse staat gezamenlijk opgericht om verdachten van oorlogsmisdaden tijdens de burgeroorlog in het West-Afrikaanse land te berechten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden