Veiligheidsraad dreigt Burundi met sancties

(TROUW)

De Veiligheidraad van de Verenigde Naties heeft gisteren unaniem een resolutie aangenomen waarin moorden, martelingen en mensenrechtenschendingen in Burundi krachtig worden veroordeeld. De raad dreigt met mogelijke sancties tegen degenen die aan het geweld in het Centraal-Afrikaanse land bijdragen. De resolutie vraagt VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon een team naar Burundi te sturen om samen met de regering van dat land, de Afrikaanse Unie en andere partners 'opties te ontwikkelen om politieke en veiligheidszorgen weg te nemen'.

Eerder deden de VN, de Afrikaanse Unie (AU) en de Europese Unie een oproep aan de regering en de oppositie in Burundi om met elkaar om de tafel te gaan zitten, om te voorkomen dat de spanningen net als in de jaren negentig in Burundi en Rwanda uitmonden in massaslachtingen. In beide landen vond er genocide plaats onder de Tutsi-minderheid.

Een regionaal blok heeft de Oegandese president Yoweri Museveni als bemiddelaar in de crisis aangewezen, maar er zijn tot nog toe geen onderhandelingen op gang gebracht. Sinds april, toen protesten de kop op staken tegen het voornemen van president Pierre Nkurunziza om zich verkiesbaar te stellen voor een derde termijn, zijn in Burundi zeker 240 mensen gedood. Maar vorige week stak etnisch gekleurde 'haatspraak' de kop op bij monde van de president en de president van de Senaat.

De AU heeft de Oost-Afrikaanse Standby-macht gevraagd plannen voor een snelle inzet in Burundi op te stellen, voor het geval de situatie daar uit de hand loopt. Een andere mogelijkheid is de inzet van de VN-vredesmacht in Congo in Burundi, zei een woordvoerder van de afdeling vredesoperaties van de VN woensdag. De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk zijn daarover in gesprek met de Verenigde Naties. De dreiging van een nieuw etnisch conflict, iets waar Westerse landen in de jaren negentig te laat op reageerden, heeft iedereen alert gemaakt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden