Veiligheidsmuur Israël krijgt andere loop

(Novum/AP) - Als Israël eenzijdig zijn grens met de Palestijnse gebieden gaat vaststellen zoals waarnemend premier Ehud Olmert deze week heeft aangekondigd, krijgt de veiligheidsmuur die Israël nu tussen zichzelf en de Palestijnen heeft opgetrokken een andere loop en een permanent karakter. Dat heeft Olmert gezegd in vrijdag gepubliceerde interviews. Het is de bedoeling dat alle Israëliërs aan de Israëlische kant van de grens komen te wonen en dat Israël totaal gescheiden wordt van de Palestijnen, zei hij tegen de krant Yediot Ahronot.

Olmert zei dat hij zal proberen de kolonistenleiders in te laten stemmen met de door hem beoogde nieuwe grens en de overplaatsing van kolonisten naar nederzettingen die daarbinnen zouden komen te vallen. Hoewel Olmert meer plaats wil creëren voor kolonisten in het gebied bij Jeruzalem waar hij de grens omheen wil laten lopen, zouden er heel wat nederzettingen moeten worden ontruimd.

Donderdag zei Olmert dat hij, als hij na de verkiezingen van 28 maart premier wordt, een nieuwe joodse nederzetting wil bouwen bij Jeruzalem. Het betreft een oud plan voor 3.650 wooneenheden tussen Jeruzalem en de grootste nederzetting op de Westoever, Maaleh Adumim, dat Israël eerder onder druk van de Verenigde Staten in de ijskast zette. Als dat wordt uitgevoerd zal een aaneengesloten cluster van nederzettingen een buffer vormen tussen Jeruzalem en de Westoever en de Palestijnen elk uitzicht benemen op het verwerven van Oost-Jeruzalem als hun hoofdstad.

Olmert zei dat hij internationale erkenning wil krijgen voor de grens die hij in gedachten heeft. "Allereerst zal ik er met (de Amerikaanse) president (George) Bush over gaan praten."

In eerdere interviews deze week zei Olmert dat hij behalve de dicht bij Jeruzalem gelegen nederzettingen Gush Etzion en Maalah Adumim ook het verder op de Westoever gelegen Ariel bij Israël wil trekken en bovendien controle wil houden over de tussen Jordanië en de Westoever gelegen Jordaanvallei.

De Palestijnen verwierpen de plannen van Olmert. De Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat zei dat Israël niet de Palestijnse grens kan bepalen door die aan de Palestijnen te dicteren. "Dat verlengt het conflict alleen maar, in plaats van het op te lossen." Hij riep het land op naar de onderhandelingstafel terug te keren.

"Wij zijn zijn niet een soort nederzetting in eigen land", zei Hamas-parlementariër Mahmoud Zahar in de Gazastrook. Vooral de grenzen die worden gevormd door de muur en die 'een scheiding aanbrengen tussen ons land en ons land' zijn onaanvaardbaar, zei hij.

Ook politieke tegenstanders van Olmert in Israël reageerden afwijzend. Kolonistenleider Bentzi Lieberman zei dat de terugtrekking uit Gaza onder druk van Palestijns geweld had plaatsgevonden en dat verdere eenzijdige terugtrekkingen de veiligheid vaan Israël zelf in gevaar zou brengen.

Uzi Landau van Olmerts oude Likud-partij vergeleek de waarnemend premier met een jongetje dat met lucifers speelt. Olmert geeft gebied weg terwijl er absoluut niets tegenover staat, zei hij . "Voor onze ogen wordt op de hellingen van Samaria (Westoever) een terreurstaat gebouwd."

Volgens de leider van de Arbeidspartij, Amir Peretz, heeft Olmert een plan van de Arbeidspartij overgeschreven. "Het enige probleem is met wie Olmert denkt te gaan onderhandelen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden