Update

Veiligheidsdiensten VS verzamelen privédata via grote internetbedrijven

Hoofd van de Amerikaanse veiligheidsdienst James Clapper (links) en president Barack Obama. Beeld AFP
Hoofd van de Amerikaanse veiligheidsdienst James Clapper (links) en president Barack Obama.Beeld AFP

De Amerikaanse veiligheidsdiensten NSA en FBI verzamelen op grote schaal privé-gegevens van klanten van grote internetbedrijven. Ze halen audio- en videogesprekken, foto's, e-mails, documenten en contactgegevens op zodat analisten de gangen en contacten van mensen in kaart kunnen brengen.

Redactie

Dat melden The Washington Post en de Britse krant The Guardian. Onder de betrokken bedrijven zijn Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube en Apple; Dropbox zou binnenkort aan de lijst worden toegevoegd. Het is onduidelijk of het het internet surveillance programma, PRISM geheten, gericht is tegen bepaalde verdachten, of een algemene dekking heeft.

Een anonieme bron vanuit de overheid heeft het bestaan van PRISM tegenover Reuters bevestigd. Volgens de bron is er alleen informatie vergaard van niet-Amerikanen die buiten de Verenigde Staten wonen. De Amerikaanse wet staat niet toe dat het spionageprogramma Amerikaanse staatsburgers of mensen die binnen de landsgrenzen van de Verenigde Staten zijn volgt.

'Het programma is een van onze meeste waardevolle bronnen van informatie. Het wordt gebruikt om ons land te beschermen tegen een scala van bedreigingen', aldus de bron.

Google, Facebook en Yahoo hebben laten weten dat zij de veiligheidsdiensten niet rechtstreeks toegang tot hun gegevens verschaffen. Google zegt gebruikersgegevens te verstrekken volgens de wet en na zorgvuldige toetsing van elk verzoek. 'Google heeft geen 'achterdeur' waarlangs de overheid bij privé-gegevens van gebruikers kan komen', zei Google.

Eerder werd bekend dat telefoonmaatschappij Verizon is gevorderd om 'op dagelijkse basis' alle telefoongegevens van zijn klanten te overleggen. Op basis van die gegevens zouden analisten volgens deskundigen patronen kunnen ontdekken die zouden wijzen op terroristische activiteiten. Aannemelijk is dat ook andere telefoonmaatschappijen zulke gegevens moeten overleggen.

Verwerpelijk
Het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendienst noemt het lekken van twee documenten over internet- en telefoonspionage in de Verenigde Staten verwerpelijk. Volgens hem kan het de nationale veiligheid in groot gevaar brengen. Met die reactie probeert James Clapper de schade te herstellen die is ontstaan nu kort na elkaar twee geheime spionageprogramma's van de Amerikaanse veiligheidsdienst zijn uitgelekt.

Clapper zegt verder dat het gelekte document over het afluisteren van telefoongesprekken de nationale veiligheid langdurige en onomkeerbare schade kan berokkenen. Volgens Clapper bevatten de artikelen bovendien grote hiaten en onjuistheden.

Clapper probeerde de Amerikanen gerust te stellen door te zeggen dat de telefoongegevens alleen kunnen worden bekeken als er sprake is van een daadwerkelijke verdenking. Een rechtbank beoordeelt het programma elke 90 dagen. Het lukraak uitpluizen van telefoongegevens is volgens Clapper niet aan de orde.

null Beeld ap
Beeld ap

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden