Veiligheidsconferentie zonder slotverklaring

MÃœNCHEN (ANP) - De internationale veiligheidsconferentie in München, de Münchner Konferenz für Sicherheitspolitiek, begon begin jaren zestig onder een andere naam. De bijeenkomst in de Koude Oorlog van destijds ging in 1962 van start als Congres voor Krijgskunde en verzamelde behalve Westerse politici en militairen ook wapenfabrikanten.

De laatste groep is wat buiten beeld geraakt op de conferenties maar ze behoort samen met het Duitse ministerie van Defensie wel tot de belangrijkste sponsors. De conferentie heeft zich in de loop der jaren uitgebreid met een steeds grotere variatie aan gasten en gespreksonderwerpen. De huidige organisator en voorzitter van de conferentie is een Duitse ex-diplomaat, Wolfgang Ischinger.

Het doel van het Münchener samenzijn is ideeën uit te wisselen en te debatteren. De conferentie neemt vrijwel geen enkel besluit. Wie op een slotverklaring wacht, wacht tevergeefs. Wel heeft de conferentie sinds 2005 medailles toegekend onder het motto Vrede door Dialoog. Kofi Anan, John McCain, Javier Solana en, als blijk van waardering voor alle vredessoldaten, een Canadese vredessoldaat kregen inmiddels deze medaille.

Zelfmoordaanslag

Dit jaar kreeg de Amerikaanse ex-minister en voormalig veiligheidsadviseur Henry Kissinger van de conferentie de Ewald-Heinrich von Kleist-prijs. Het is voor het eerst dat die wordt toegekend. Ze is genoemd naar de stichter van de conferenties, Ewald-Heinrich von Kleist-Schmenzin. Deze 86-jarige ex-officier en uitgever behoorde in de Tweede Wereldoorlog tot een verzetsgroep van Duitse officieren. Hij had bijna een zelfmoordaanslag op Adolf Hitler gepleegd en deed mee aan de pogingen van graaf von Stauffenberg om van Hitler af te komen.

De veiligheidsconferenties worden gehouden in het grote hotel Bayerischer Hof. De Beierse koning Ludwig I wenste een imposant gastenverblijf in zijn hoofdstad. Dat werd het hotel Bayerischer Hof. Het opende in 1841 zijn deuren. Het zeer luxueuze hotel is sinds 1897 in handen van de familie Volkhardt. Die besloot het in april 1944 bij bombardementen verwoeste hotel weer steen voor steen op te bouwen. De enorme Spiegelzaal, waar een restaurant is gevestigd, bleek bij het opruimen van de ruïnes vrijwel onbeschadigd. Het beroemde restaurant heropende al in oktober 1945.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden