Veiligheidsalert voor bedrijven Moerdijk

Moerdijk na de brand in Chemie-Pack. Beeld ANP
Moerdijk na de brand in Chemie-Pack.Beeld ANP

Bedrijven op industrieterrein Moerdijk worden in de toekomst met een sms-bericht of via een speciale applicatie op hun mobiele telefoon gewaarschuwd voor een dreigende situatie. Dit zogenoemde alerteringssysteem is gekoppeld aan een risicodatabank en de weersinformatie zodat snel en eenduidig duidelijk moet worden welke effecten kunnen optreden. Bedrijven kunnen zo snel reageren en eventueel werknemers in veiligheid brengen.

Bovendien komt er voor de inwoners van Moerdijk op de internetpagina van de gemeente een zogenoemd veiligheidsdashboard. Op het dashboard is te zien of en waar zich een dreigende situatie voordoet, wat de aard van de dreiging is en vooral wat de windrichting is.

De gemeente Moerdijk heeft dat maandag aangekondigd tijdens een veiligheidstop met verschillende burgemeester uit de regio en minister Ivo Opstelten (Veiligheid). De aanleiding voor de bijeenkomst was de brand bij Chemie-Pack begin 2011.

Op de communicatie tijdens de brand was veel kritiek. Communicatie aan pers en publiek was chaotisch en tegenstrijdig, onder meer omdat er veel overheden bij betrokken waren. Ook werkten de site crisis.nl en de publiekstelefoon niet goed.

Op de top werd een programma gepresenteerd met in totaal 11 actiepunten die naar aanleiding van de brand zijn opgesteld. Actiepunten zoals een strengere handhaving en een nieuwe brandweerkazerne waren al bekend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden