Veiligheidsadviseur Trump stapt op vanwege Ruslandrel

Michael Flynn. Beeld Photo News
Michael Flynn.Beeld Photo News

Afgeluisterde telefoongesprekken tussen Michael Flynn, de ultrarechtse nationale veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, en de Russische ambassadeur in Washington D.C., hebben de adviseur zijn baan gekost. In zijn afscheidsbrief stelt Flynn zonder kwade opzet 'onvolledige informatie' te hebben verstrekt over de telefoongesprekken waarin Amerikaanse sancties tegen Rusland werden besproken.

Redactie

Flynn zou deze gesprekken al voor het aantreden van Trump hebben gevoerd. Hij sprak met ambassadeur Sergej Kisljak over de sancties van de VS tegen Rusland, maar ontkende in de aanloop naar zijn nieuwe functie tegenover vicepresident Mike Pence dat deze gesprekken hadden plaatsgevonden. Later kwam hij hierop terug, en zei hij dat hij niet zeker te weten wat hij besproken had.

Uit afgeluisterde gesprekken bleek volgens Amerikaanse functionarissen dat het onderwerp wel degelijk was besproken. Flynn deed volgens een bron geen beloften over het schrappen van de sancties die door president Barack Obama waren afgekondigd, maar de gepensioneerde generaal liet wel doorschemeren dat het tot de mogelijkheden behoorde.

De sancties in kwestie waren door Obama opgelegd vanwege de Russische inmening bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De gesprekken van Flynn liggen extra gevoelig omdat het voor Amerikaanse burgers verboden is met buitenlandse regeringen te onderhandelen namens de VS.

Chantage
Volgens de Washington Post waarschuwde het Amerikaanse ministerie van Justitie het Witte Huis vlak na Trumps aantreden al dat Flynn hoge functionarissen had misleid over de aard van zijn gesprekken met de Russische ambassadeur. Volgens de waarschuwing van minister Sally Yates van Justitie was Flynn mogelijk kwetsbaar voor chantage.

Eerder liet Sean Spicer, de persvoorlichter van het Witte Huis, nog weten dat de positie van Flynn door Trump 'geëvalueerd werd'. Tijdens een persconferentie Trump gaf bij een bezoek van de Canadese premier Justin Trudeau, negeerde de president alle vragen over Flynn en diens positie.

Afscheidsbrief
Flynn werd door president Barack Obama in 2012 aangesteld als hoofd van de militaire inlichtingendiensten, een functie die hij in 2014 neerlegde.

In zijn afscheidsbrief benadrukte hij dat de regering niet op het verkeerde been wilde zetten. Hij zou Pence ,,in de hectiek'' per ongeluk onvolledige informatie hebben gegeven over de telefoongesprekken met de Russische ambassadeur.

Een hoge regeringsbron zei dat al meerdere kandidaten in beeld zijn om Flynn op te volgen. Het zou gaan om voormalig CIA-baas David Petraeus en Bob Harward, een voormalige vice-admiraal. Republikein Keith Kellogg, tevens een gepensioneerde generaal, is benoemd tot Flynn's tijdelijke opvolger. Kellogg adviseerde Trump al tijdens zijn verkiezingscampgne.

Rusland beschouwt het aftreden van Flynn als een 'interne zaak' van de VS, zo heeft het Kremlin in een reactie laten weten. ,,We hebben alles gezegd dat we willen zeggen'', aldus woordvoerder Dmitri Peskov. Hij had eerder verklaard dat de ambassadeur en Flynn niet over het opheffen van de sancties tegen Rusland hadden gesproken. Hij wilde daar vandaag desgevraagd geen commentaar op geven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden