’Veiligheid troepen onder druk’

Nederlandse militairen in Uruzgan zetten een tent op naast hun pantserwagen. (FOTO AFP)Beeld AFP

Voor de Nederlandse militairen in Uruzgan breekt een potentieel gevaarlijke periode aan, met minder steun van de bevolking en meer kans op aanslagen.

Nu in de Afghaanse provincie Uruzgan bekend is dat de Nederlandse Task Force Uruzgan (TFU) in augustus vertrekt, kan het snel gedaan zijn met de goodwill die de Nederlanders er hebben opgebouwd. Dat heeft ook invloed op de veiligheid van de troepen. Waarom zou je als Afghaan nog waarschuwen voor een bermbom langs de route als je weet dat die Nederlanders binnenkort toch vertrokken zijn?

Nederlandse commandanten meten het succes van de missie in Uruzgan mede af aan de medewerking van de lokale bevolking. Met regelmaat krijgen Nederlandse militairen een tip over de locatie van een bermbom of een wapenopslagplaats. Maar Afghanen zijn door schade en schande vooral pragmatisch ingesteld. Ze zijn loyaal aan buitenlandse troepen zo lang ze weten dat die langere tijd voor veiligheid en opbouw in hun regio zorgen. „De steun van de bevolking zal afnemen nu ze weten dat de TFU weggaat”, zegt voorzitter Jean Debie van de militairenvakbond VBM-NOV. „En de Afghaanse veiligheidstroepen zijn nog niet sterk genoeg om die rol over te nemen.”

Zoals de zaken er nu voor staan, trekt de TFU zich in augustus uit Uruzgan terug. Gouverneur Hamdam had liever gezien dat Nederland met een kleinere troepenmacht in Uruzgan was gebleven. Hij beschouwt het vertrek van de TFU als een tegenslag. Zeker zo lang niet bekend is welk land Nederland opvolgt, is de kans aanwezig dat Uruzgani zich van de Nederlandse troepen afkeren en zich uit puur lijfsbehoud tot de fundamentalistische talibanbeweging wenden.

Op de militaire bases in Uruzgan is met gemengde gevoelens gereageerd op het aanstaande vertrek.Militairen die betrokken zijn bij opbouwprojecten, zijn teleurgesteld dat ze hun werk niet kunnen afmaken. Opbouwprojecten worden in sommige gevallen na augustus voortgezet door civiele hulporganisaties, waarvan er zo’n vijftig in Uruzgan actief zijn. Opluchting is er volgens Van den Burg onder militairen die al vaak zijn uitgezonden, zoals helikoptermonteurs en -vliegers, genisten en bommenruimers van de EOD. „Deze mensen werken al heel lang op de toppen van hun kunnen en zien nu een periode van rust aan de horizon opdoemen.”

Defensie is bij de troepenplanning van verschillende scenario’s uitgegaan, ook voor het geval de missie langer zou hebben geduurd. Er waren al eenheden aangewezen die vanaf augustus naar Uruzgan zouden gaan. Dat veroorzaakt echter geen problemen omdat de ’missiegerichte opleiding’ pas twee maanden vóór uitzending begint.

Volgens beide voorzitters zijn militairen wel zo professioneel dat ze hun werk ’zo goed mogelijk’ blijven doen. Van den Burg: „Dat biedt ook de grootste kans om weer veilig thuis te komen.”

Debie: „Iedereen weet dat je hartstikke scherp moet zijn als je de poort uit gaat. Anders kan het je je leven kosten.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden