’Veiligheid troepen onder druk’

Op 1 augustus wordt begonnen met de verhuizing van personeel en materiaal. De operatie mag 24 weken duren en kost 115 miljoen euro.

In augustus maakt de Task force Uruzgan plaats voor de zogenoemde Redeployment task force (RDTF), die eveneens uit zo’n 1500 militairen bestaat. Genietroepen gaan de bases bij Tarin Kowt, Deh Rawod en Chora ontmantelen, containers volstouwen en zorgen dat deze per vrachtwagen, schip of vliegtuig naar Nederland terugkeren.

De RDTF heeft voor de verhuizing 24 weken de tijd. De fase van augustus tot en met december is riskant, omdat er dan grote aantallen personeel en hoeveelheden materiaal moeten worden verplaatst.

Voor anti-westerse strijdgroepen biedt dat een uitgelezen kans om een hinderlaag te leggen of bermbommen langs de route te begraven. Vakbondsvoorzitter Jean Debie (VBM-NOV) pleit voor voldoende beveiliging, zowel op de grond als in de lucht. „Luchtsteun is van essentieel belang om hinderlagen te bestrijden, weten we uit de beginfase van de missie.”

De operatie kost 115 miljoen euro. Op de bases staan in totaal zo’n vierduizend containers en honderden terrein- en pantservoertuigen en vrachtwagens.

Als het transport duurder is dan de waarde van het - vaak versleten en soms verouderde - materieel, dan blijft het in Uruzgan achter. Dat geldt voor de ruim dertig jaar oude YPR-pantserrupsvoertuigen, maar ook voor de gepantserde Scania-vrachtwagens.

Eenheden van het Afghaanse leger krijgen overtollige uitrustingstukken. Defensie probeert ook om nog bruikbaar materieel te verkopen aan andere Navo-landen die de missie in Uruzgan overnemen. De ongeveer 1500 gepantserde woon- en werkcontainers (kosten 20.000 tot 40.000 euro per stuk) gaan in de verkoop.

Een nieuw kabinet zou nog kunnen besluiten om een missie in een andere provincie van Afghanistan te beginnen. „Bij een CDA-VVD-kabinet is dat zeker niet ondenkbaar”, veronderstelt AFMP-voorzitter Wim van den Burg. „Misschien is het een idee om de spullen een tijdje in Uruzgan te laten staan en door coalitielanden te laten gebruiken.”

Defensie gaat er vooralsnog van uit dat de verhuizing op 1 augustus begint. „Maar we zijn flexibel genoeg om de planning eventueel aan te passen”, aldus woordvoerster Marloes Visser.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden