Veiligheid is plotseling weer heel 'hot' in Den Haag

Een zomer vol oorlog en een naderende Prinsjesdag zorgen voor veel daadkrachtige taal van politici

We verbieden demonstraties, zegt de één. We arresteren mensen die de djihad ophemelen, zegt de ander. Het is een interessante combinatie, die van een oorlogszomer en een naderende Prinsjesdag. Samen veroorzaken ze een kakofonie van daadkrachtige politici. Wie maakt Nederland, na alle bezuigingen op veiligheid, het snelst weer safe?

Honderd miljoen extra voor defensie, zei het kabinet al. Een kwart miljoen voor de AIVD. Maar dat is velen bij lange na niet genoeg. Wetten moeten er komen, meer extra geld.

Welke wetten is niet helemaal helder. Vorige week opperde CDA-leider Sybrand Buma het verheerlijken van terrorisme te verbieden, maar dat lijkt onhaalbaar. Niet alleen ziet minister Opstelten er weinig in, met het idee gaan dezelfde vrijheden ten onder die je ermee wil beschermen. Menig jurist zei het direct nadat Buma het lanceerde; gisteren herinnerde D66-leider Alexander Pechtold er in het televisieprogramma Buitenhof aan hoe Buma's partijgenoot Piet Hein Donner enige jaren geleden hetzelfde wilde, maar er al snel mee in de knel kwam. Volgens Pechtold is het soms walgelijk, maar is de vrijheid van meningsuiting nu eenmaal een grondrecht. "Rechtse partijen redeneren nu vanuit de maakbaarheidsgedachte dat je vlaggen of demonstraties kunt verbieden. Al in de jaren zestig bleek dat zoiets niets werkt. Toen was het verboden om 'Johnson, moordenaar!' te roepen, dus riep men 'Molenaar'."

Toch wil ook de D66-leider meer mogelijkheden om terrorisme aan te pakken. "Opstelten moet haast maken met zijn voorstel om het paspoort in te trekken van mensen die gaan strijden bij een terroristische organisatie. Dat heeft hij vorig jaar beloofd. Doet hij dat niet, dan maakt de Kamer haar eigen voorstel." Het is de vraag of het zover komt. Pal voor het zomerreces beloofde Opstelten nog snel met het voorstel te komen.

Pechtold, die momenteel met het kabinet onderhandelt over een nieuwe begroting, wil ook meer geld, voor zowel defensie als binnenlandse veiligheid. "We moeten weerbaarder worden", onafhankelijk van Russisch gas en van olie uit het Midden-Oosten. Dat vereist veel meer geld.

Dat geluid lieten twee voormalige defensie-ministers, Hans Hillen van het CDA en Eimert van Middelkoop van de ChristenUnie, ook horen. 'Een fooi', noemde Van Middelkoop zaterdag op de radio de 100 miljoen van het kabinet. Net als D66 praat ook de CU mee over het budget voor 2015. Dat ook de SGP het defensiebudget wat wil verhogen, was al bekend.

Ter linkerzijde is de wens tot bewapenen minder groot. "Het beeld van een leger dat kapotbezuinigd is, is een beetje propaganda", zegt Bram van Ojik van GroenLinks. Volgens hem geeft Nederland percentueel evenveel uit als Duitsland. "Alsof het herbewapenen van Nederland kan bijdragen aan de oplossing van de crises. Het tegendeel is het geval."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden