'Veiligheid is echt niet alleen een VVD-item'

Veiligheid & Justitie kan leuk zijn, tonen minister Opstelten (r) en staatssecretaris Teeven. Beeld ANP
Veiligheid & Justitie kan leuk zijn, tonen minister Opstelten (r) en staatssecretaris Teeven.Beeld ANP

Met twee VVD-bewindspersonen aan het roer en veel VVD-accenten in de veiligheidsparagraaf van het regeerakkoord, lijkt er in eerste instantie weinig veranderd op het ministerie van veiligheid en justitie. Reden genoeg om de PvdA daar gisteren tijdens de begrotingsbehandeling van het departement eens goed over aan de tand te voelen, zal de oppositie hebben gedacht.

Een extra aanzet geven de justitiewoordvoerders van de sociaaldemocraten, Jeroen Recourt en Ahmed Marcouch, eerder deze week zelf. In een interview met de Volkskrant zetten ze zich stevig af tegen het vorige, volgens de PvdA'ers te veel op repressie gerichte, kabinetsbeleid. "Wij denken dat de slinger de andere kant uit kan", laat Recourt in het vraaggesprek optekenen.

Bijvoorbeeld door meer aandacht voor preventie, het behandelen en resocialiseren van daders en bemiddeling tussen dader en slachtoffer. Maar tegelijkertijd zijn er waarschuwende woorden: "We kunnen ook coalities sluiten met andere partijen", aldus Marcouch. "Als iets niet in het regeerakkoord staat, wil dat niet zeggen dat het geen ambitie van ons is."

Tijdens het Kamerdebat worden beide coalitiepartners met de uitspraken geconfronteerd. VVD'er Ard van der Steur maakt zich er niet druk om. "Voor het beleid is één document leidend, en dat is het regeerakkoord. Dat is klip en klaar, dus daar maak ik mij geen zorgen over", reageert de VVD'er. Was de kritiek niet een beetje laat, wil de SP weten. "De PvdA heeft toch aan tafel gezeten toen het regeerakkoord geschreven werd?", smaalt D66'er Magda Berndsen.

De PvdA'ers pareren de kritiek. "Veiligheid is echt niet alleen een VVD-onderwerp", stelt Marcouch. En van de 35 maatregelen die de veiligheidsparagraaf van het regeerakkoord telt, zegt Recourt er over 26 'zeer positief' te zijn.

Dat er onder de negen overige maatregelen een paar zeer pijnlijke zitten, moet de PvdA'er toegeven. Bijvoorbeeld het strafbaar stellen van illegaliteit. "Dat is een punt waarmee je met buikpijn akkoord gaat", zegt Recourt daar desgevraagd over. "Het is dan ook wachten op de uitvoering."

Vandaag gaat het debat verder en komen minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven aan het woord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden