Veiligheid is de basis voor alles

Moet het budget voor defensie met miljarden omhoog? Een deel van de lezers vindt van wel.

Offensie

Bezuinigen op defensie betekent dat we weinig kunnen betekenen voor bedreigde inwoners van Mali, Syrië of Afghanistan, is de stelling. Wat hebben we sinds 9/11 betekend voor de inwoners van Irak en Afghanistan? Is de oorlog tegen het terrorisme niet uitgelopen op een enorme chaos? In zijn indrukwekkende rede bij de begrafenis van Muhammad Ali zei de Amerikaanse rabbi Michael Lerner: "Zeg tegen de politici die wereldwijd geweld gebruiken en vervolgens geweldloosheid prediken aan de onderdrukten dat het tijd is om hun droneoorlog en iedere vorm van oorlog te beëindigen. Om onze legerbases overal op deze aardbol te sluiten en onze troepen naar huis te brengen." Wat hij over de VS zegt, geldt ook voor Nederland als een van de trouwste bondgenoten van de VS. Onze 'offensie' (een beter woord dan defensie) heeft ons weinig goeds gebracht.

Bram Grandia Doesburg

Naar polis kijken

We hebben verplicht een zorgverzekering, we moeten onze auto verzekeren, bij een hypotheek hoort vaak een woonhuisverzekering. Maar hoe zit het met onze veiligheid? Veiligheid is de basis voor alles. Wat gebeurt er als we die kwijtraken? En zal er dan nog een weg terug zijn en ten koste van wat? Dus is een goede veiligheidsverzekering ook nodig. Daar hoort een premie bij. Die is destijds vastgesteld op 2 procent van het bbp. Maar de politici verlaagden de premie en kleedden de polis uit. Het resultaat is bedroevend. De premie is nu slechts 1,16 procent en dan is 1,43 procent ook nog te weinig. Laat deskundigen nog eens goed naar de polis en premie kijken. Maar dan door échte deskundigen en niet door politici die alleen oordelen zoals het in hun straatje past. Veiligheid is daar veel te belangrijk voor!

R.W. Boer Zwijndrecht

Vrijheid niet waard

Een volk dat niet bereid is (voldoende) geld uit te geven voor zijn eigen defensie, is zijn vrijheid niet waard. Deze gedachte komt steeds weer bij me op bij de jaarlijkse dodenherdenking. Onze vrijheid is ons hoogste goed. Dat we hier überhaupt nog een discussie over schijnen te moeten voeren is eigenlijk te gek voor woorden.

Op het gebied van defensie is ons rijke land in feite een klaploper. We kunnen niet verwachten dat de VS eindeloos voor onze veiligheid blijft zorgen. Veiligheid en defensie staan wat mij betreft daarom met afstand bovenaan de lijst van urgente en forse investeringen.

Hans IJkel Middelburg

Wereldvrede

Nooit hoor je de suggestie om de politie op te heffen in de verwachting dat hierdoor ook de misdaad weldra tot het verleden zal behoren. Toch zijn er merkwaardig genoeg nog altijd wél mensen die geloven dat het afdanken van de eigen krijgsmacht op termijn leidt tot wereldvrede.

W.J. Tabak Leusden

Geen oplossing

In navolging van Erasmus meen ik dat geweld niets oplost. Dus geen grote sommen geld extra voor defensie, maar minder buitenlandse avonturen, lijkt mij.

A. Hoogeveen Rotterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden