Veiligheid en het weer leiden tot bezorgdheid voor openingsceremonie

Van onze sportredactie ATLANTA - Summon the Heroes, roep de helden bijeen. Dat is de titel van het zes minuten durende muziekstuk, waarmee het Atlanta Symfonieorkest vanavond de opening van de 26e Olympiade in het Olympisch Stadion van Atlanta luister zal bijzetten.

Daarmee is het eerste record gebroken, want met 96 muzikanten is het orkest het grootste ooit bij een openingsceremonie. Normaal telt een orkest tijdens een opening vijftig tot zestig leden. Het zal symfonieorkest verschillende stijlen: blues, pop en klassieke muziek.

Componist is John Williams, winnaar van meerdere Oscars en verantwoordelijk voor de muziek van films als Star Wars, Raiders of the Lost Ark en Jurassic Park. De medaille-uitreikingen worden opgeluisterd met korte versies van het nummer.

Operaster Jessy Norman vertolkt een speciaal voor deze gelegenheid geschreven lied. Het stuk is gebaseerd op het olympische principe citius-altius-fortius (hoger-sneller-verder). Behalve Norman treden bij de opening ook Gloria Estefan en Celine Dion op.

Atlanta heeft niet op een paar centen gekeken om het eeuwfeest van de Spelen luister bij te zetten. De openingsceremonie kost 31 miljoen dollar (circa 54 miljoen gulden. Atlanta en The South in het bijzonder willen de wereld vanavond (vanaf 20.30 uur, in Nederland is het dan zes uur later) een warm onthaal geven.

Geschetter

Warm wordt het zeker en heel Amerikaans ook: chroom, licht en geschetter, maar ook symboliek en historie. Atlanta is tenslotte de stad van Marten Luther King en Margaret Mitchell (Gejaagd door de wind). Een programma met als aandachtspunten vrede, uniciteit en verscheidenheid.

Des te schrikaanjagender voor de organisatie is het ongeluk met de TWA-vlucht 800 bij New York. In Atlanta is men bang dat het een aanslag betreft. De toch al strikte veiligheidsmaatregelen worden ongetwijfeld nog eens extra aangescherpt. De agenten en suppoosten hebben twee en een half uur de tijd de 83 100 toeschouwers een uur voor het begin op hun plaats te krijgen.

Het weer boezemt Don Mischer, de grote regisseur van het spektakel, ook angst in. Op een doordeweekse dag in juli is de kans op een lokale regen- of onweersbui in Atlanta 42 procent. Doorgaans zijn die kort maar krachtig. Verschijnt er een voor de openingsceremonie aan de horizon en koerst die volgens de radar richting stadion, dan wordt gewacht. Duurt het onweer lang, dan is zelfs uitstel mogelijk.

“We hebben pas echt een probleem wanneer er onweer losbarst halverwege het programma. We moeten dan stoppen. Maar hoe krijg je snel zoveel mensen het veld af en er later weer op”, vroeg Mischer zich af. Het is volgens hem absoluut onverantwoord de atleten (11 200), showdeelnemers (5500), technici (2100) en 'fieldmarshals' (650) bij donder en bliksem op het veld te laten.

De veiligheid (“ik denk dat de bewakers het aankunnen”) en de mogelijk slechte omstandigheden zijn verontrustend, maar Mischer had en heeft meer aan het hoofd. “Als je zo'n show produceert, dan maak je je per definitie zorgen: iemand valt om en raakt geblesseerd, de olympische vlag waait weg, de vlam gaat uit. Je kunt het zo gek niet opnoemen.”

Maar Mischer is ook bang voor onbegrip bij de media. Dat die, zonder nuancering en verdieping, zijn werk afmaken, uitgaande van het vooroordeel dat een openingsceremonie van Spelen in de VS niets anders kan zijn dan een schelle combinatie van Hollywood, McDonald's en Coca-Cola. Daarom deelde Atlanta als eerste in de geschiedenis het draaiboek onder embargo al een dag eerder uit.

Zo weten we al dat Teresa Edwards, de Amerikaanse basketbalster, op haar 32e verjaardag de olympische eed mag afleggen. Die taak is traditioneel weggelegd voor een sporter uit het organiserende land. Edwards werd gekozen, omdat ze voor de vierde keer deelneemt aan de Spelen. In 1984 en 1988 won ze goud, in Barcelona brons.

De vlam wordt binnengedragen door Al Oerter. De Amerikaanse discuswerper, die in 1956, 1960, 1964 en 1968 de gouden medaille won, wordt bij zijn tocht vergezeld door hoogspringer Alice Coachman, basketballer Walt Bellamy en bokser Rocky Lane. Allen voormalige Olympiërs.

De vlam heeft de afgelopen drie maanden 25 000 kilometer door de VS afgelegd en is door tienduizend lopers gedragen. Een van de laatsten waren de weduwe en de zoon van Martin Luther King.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden