Weblog

Veiligheid en bescherming

Harm Wiersma, lijsttrekker Europese Klokkenluiderspartij (\N) Beeld
Harm Wiersma, lijsttrekker Europese Klokkenluiderspartij (\N)

Veiligheid is éen van de voornaamste thema's van de Europese Klokkenluiderspartij (EKP) in het kader van de komende verkiezingen op 4 juni. Het bezoek aan den Haag om een bijeenkomst bij te wonen van het bureau Nationaal Coördinator Terrorisme Bestrijding (NCTB) maakte deel uit van ons programma.

Harm Wiersma

Onderwerp was de bescherming en de beveiliging van de lijsttrekkers. Na de moord op Pim Fortuyn ( 6 mei 2002) heeft de overheid de beveiliging van politici, leden van het Koninklijk Huis en Vip's breedschalig opgezet en meer in kaart gebracht.

Zo bestaat de eenheid Bewaking en Beveiliging (EBB), die indien nodig nauw samenwerkt met het korps landelijke politiediensten. En laat nu juist Drs. Engel Vrouwe qua enerzijds uiterlijk en anderzijds in zijn doen en laten erg veel gelijkenis hebben met Pim Fortuyn.

De rol van Mr. Pieter van Vollenhove - die graag een soort ministerie van Veiligheid zou zien - valt buiten dit kader, maar was een gevoelig onderwerp. De afschuwelijke gebeurtenissen rond Koninginnedag zou hier iets mee te maken kunnen hebben. De EKP ziet veiligheid als een reeks maatregelen die genomen dienen te worden om tot een meer acceptabele samenleving te komen.

Dit betreft niet alleen de persoonlijke veiligheid van de burgers, maar ook veiligheid in grondrechten en op civielrechterlijk niveau, waarin de belangen van de bevolking verdedigd moet worden. Bijvoorbeeld op het terrein van rechtsbescherming, belangenbehartiging, gezondheidszorg maatregelen, pensioenvoorziening en noem maar op.

Onze rol: Instanties wijzen op hun verantwoordelijkheid en niet laten verzanden in een brij van bureaucratie, waarin Nederland is vastgelopen. Binnen Europa met zijn ondoorzichtige regelgeving speelt dit nog meer. Juist door de economische crisis - deels ontstaan door een integriteitscrisis - is de algehele situatie rond veiligheid en bescherming in diskrediet geraakt.

Het zou in Nederland én in Europa prioriteit nr 1 moeten zijn, want meer stabiliteit rond deze onderwerpen draagt bij tot een meer harmonieuze samenleving. Mensen willen zich in een beschermde omgeving ontplooien en niet voortdurend op hun qui vive moeten zijn om hun belangen op ieder denkbaar niveau beter verdedigd te moeten zien.

Daar vervult een correct functionerende overheid ( nationaal of Europees ) een toonaangevende rol in. Wij willen waken voor een dergelijke uitvoering en betere maatstaven aanleggen om die veiligheid en bescherming te garanderen. Daar staat de Europese Klokkenluiders Partij (EKP) lijst 12 voor. Doe mee Stem EKP.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden