Veilige melk is heilige taak voor China's grootste zuivelproducent

Onderzoeks- en ontwikkelingscentrum in Wageningen moet antwoorden vinden op vragen van boeren uit Binnen-Mongolië

HOHHOT - Het woord 'Wageningen' rolt accentloos van de lippen van Zhang Jianqiu - alsof de vicepresident van China's grootste zuivelproducent Yili Nederlandse les heeft genomen. "Dat niet, maar in Wageningen bepalen we de toekomst van ons bedrijf," zegt hij. Zo belangrijk is het onderzoeks- en ontwikkelingscentrum in Nederland dat Yili in februari heeft geopend.

Vandaag komt er voor het eerst een Chinees staatshoofd op bezoek in Nederland en de kans is groot dat ook president Xi Jinping 'Wageningen' kan uitspreken. Veel sterker dan in het Westen bepaalt de Chinese staat de speerpunten voor de investeringsstrategie van het Chinese bedrijfsleven. Nederland staat als landbouwspecialist op de radar, omdat de overheid de Chinese bevolking veilig voedsel heeft beloofd.

Yili doet het zo goed met zijn yoghurt en ijsjes dat het bedrijf zelfs mee mocht naar Europa met Xi, die met een handelmissie westerse stijl de topmannen van honderden bedrijven meeneemt.

De Europese Unie is de grootste handelpartner voor China, maar investeren doen Chinezen liever in de Aziatische regio en in landen met grondstoffen. Chinezen vinden Europese technologie, logistiek en financiele dienstverlening interessant, maar al die lidstaten, elk met hun eigen regels, vinden ze lastig. Volgens het ministerie van economische zaken zitten 350 Chinese investeerders, 13 procent van de Chinese bedrijven met een Europees kantoor, in Nederland.

Op een Chinese kwartiermaker na is het Nederlandse Yili-kantoor nog leeg, maar in mei gaan Chinese zuiveltechneuten vanuit Wageningen de boer op met vragen uit het hoofdkwartier in Binnen-Mongolië. Bijvoorbeeld: hoe je koeien houdt op een gortdroge steppe. Daar begon Ily in de jaren vijftig als socialistische coöperatie, die zevenhonderd liter melk per dag produceerde. Nu gaat het om 600.000 ton melkpoeder per jaar - ijsjes, yoghurt en fruitige melkdrankjes voor het gemak niet meegeteld - en Ily is tegenwoordig een beursgenoteerd privé-bedrijf. "We kijken ver vooruit: In Wageningen gaan we producten uitvinden voor de Chinese markt", zegt Zhang.

Bovenaan het verlanglijstje staat echter geen nieuw ijsje, maar veilig voedsel. Vijf jaar na dato is de sector het melkschandaal waarbij Chinese zuivelbedrijven industriële vulstof in melk verwerkten nog steeds niet te boven. Meer dan 300.000 kinderen werden ziek.

Veilige melk is verheven tot een politieke, dus heilige taak. Xi Jinping daalde onlangs af naar Yili om op voedselveiligheid te hameren. Zijn foto hangt op een achterwand van goud lamé, en beeldschermpjes in de fabriek tonen de partijtop in Peking. Alsof ze toezicht houden of er niet met melk geknoeid wordt.

De zuivelindustrie staat zwaar onder druk het vertrouwen terug te winnen. Het kabinet heeft onlangs tot verzesvoudiging van de melkconsumptie bevolen. Het is wel de bedoeling dat Chinezen dan hun eigen melk durven te drinken in plaats van importmelk, die velen nu uit veiligheidsoverwegingen kiezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden