Veilig Verkeer Nederland waarschuwt voor levensgevaarlijke toestanden / Ook de hond moet in de gordel
Volgens Veilig Verkeer Nederland moet de hond in de auto ook in de gordel. Bij een ongeluk wordt het dier anders door de auto gelanceerd.
Een hond die los op de voorbank zijn kop uit het raam steekt om wat wind te vangen? Levensgevaarlijk, volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN). De vereniging adviseert daarom om honden in veilige en geteste hondentuigjes mee in de auto te nemen.
Clyde Moerlie van VVN moet wel lachen om de plotselinge aandacht voor hondentuigjes, terwijl hij al jaren hetzelfde bepleit. Want de gevaren zijn groot. Als de hond niet in de gordel zit, wordt hij bij een ongeluk door de auto gekatapulteerd. In de nek van de bestuurder, of door de voorruit. Hoeveel dieren en mensen hierbij jaarlijks omkomen is onbekend.
„Een hond los in de auto kan heel gezellig zijn, maar het brengt risico’s mee”, zegt ook Erwin Virginia van de Dierenbescherming. Als je de ramen open hebt en met pech langs de weg komt te staan, springt de hond zo eruit en de weg op. En bij een aanrijding raken niet alleen de rest van de inzittenden, maar ook de hond in paniek. Die kan dan beter vastzitten, zodat hij niet wegrent of de hulpverleners aanvalt.
Virginia adviseert een tuigje of een bench, een ijzeren kooi, te gebruiken als je met de hond op pad gaat. Volgens VVN voldoet ook een kooi niet: „Als een dier in een kooi van ijzer of staal zit, gaat deze bij een botsing bijna als een mes door het dier heen. En als een auto te water raakt, kan het dier er niet uit.”
Hondenliefhebbers blijken niet goed op de hoogte te zijn van de risico’s. Hondenliefhebster Ditte Scherpenisse uit Leusden heeft twee labradors, Cider en Keira, die altijd mee op vakantie gaan. Een autotuigje gebruikt ze niet. „Nee, dat zou eigenlijk wel moeten, maar wij rijden nooit zo hard. En we stoppen de honden niet onder de hoedenplank, we maken een lekkere ligplek voor ze.”
Eva van Joost uit Amsterdam vervoert haar Scotty wel altijd in een autotuigje. Als ze met iemand meerijdt gaat Scotty op schoot en gaan ze samen in de gordel. „Ik heb zelf een keer een noodstop moeten maken en het autotuigje werkte gelukkig net als een mensengordel. Ik vind het echt krankzinnig dat mensen hun dier los of in een bench vervoeren.”
In de dierenwinkel zijn allerlei autotuigjes voor de hond te koop. Maar volgens Joey Philips, die zelf tuigjes speciaal uit Amerika importeert, zijn die niet allemaal veilig: „In veel winkels worden er autotuigjes verkocht waar, als ik eerlijk mag zijn, ik mijn hond niet in zou stoppen. Ze zijn bijvoorbeeld niet sterk genoeg of ergonomisch niet goed. VVN kan wel zeggen dat mensen geteste dierentuigjes moeten kopen, maar die vind je in in Nederland gewoon niet.”
Clyde Moerlie van VVN gaat er van uit dat wat in de Nederlandse dierenzaken verkocht wordt, van goede kwaliteit is. „Net zoals de kinderstoel die je in de winkel koopt, goed moet zijn.”
Willen de vele herders, sint-bernardshonden en teckels die deze zomer met hun baasje op vakantie gaan, wel in de gordels? Als de pasvorm en het comfort van de autotuigjes maar in orde zijn, meent VVN, gaan de meeste honden wel overstag. Als het dier blijft weigeren, moeten het baasje en de hond om de veiligheid in de auto te kunnen garanderen, samen gaan trainen om aan het tuigje te wennen.