Veilig stoppen met hulp van e-sigaret: te mooi om waar te zijn?

null Beeld anp
Beeld anp

Wie stoppen wil met roken, is het beste af met een e-sigaret, stelde de Britse Koninklijke Raad van Artsen vandaag. Volgens die raad heeft het gebruik van een elektronische sigaret nauwelijks nadelen - en juist veel meer voordelen. Nederland legt het gebruik voorlopig juist meer aan banden. Is de e-sigaret echt te mooi om waar te zijn?

Gabriella Codonesu

The Royal College of Physicians bracht vandaag een 200 pagina's tellend rapport uit dat het gebruik van e-sigaretten aanmoedigt. Stoppers die een elektronische sigaret gebruiken hebben meer kans om ook op lange termijn van sigaretten af te kunnen blijven, concludeert de Raad, die Britse ziekenhuisdokters vertegenwoordigt.

Volgens de artsen wijst onderzoek uit dat de elektronische sigaret, in ieder geval tot nu toe, veel meer positieve gevolgen heeft dan negatieve. De artsen stellen zelfs dat e-sigaretten 95% minder schadelijk zijn voor de gezondheid dan reguliere sigaretten.

Promotie
Reden genoeg om het gebruik van een elektronische sigaret meer te promoten, vinden de artsen. "Dit is de eerste, echt nieuwe manier om mensen van de sigaretten af te helpen sinds decennia. E-sigaretten kunnen de helft van alle rokers of zelfs meer helpen stoppen. Dat is een groot voordeel", zei professor John Britton van de universiteit van Nottingham en verbonden aan het onderzoek, tegen BBC.

'Volgens de raad zijn veel negatieve verhalen die de ronde doen over e-sigaretten nooit bewezen. De angst bestaat bijvoorbeeld dat jongeren verslaafd raken aan reguliere sigaretten als zij toegang hebben tot de elektronische variant. Maar dat is volgens de artsen nog helemaal niet aangetoond.

Gezondheidsrisico's
De Britten stellen de effecten van de e-sigaret te rooskleurig voor. Een e-sigaret is evengoed niet zonder risico's omdat er schadelijke stoffen zoals nicotine in zitten, stelt hoogleraar toxicologie aan de Universiteit Utrecht Martin van den Berg. "Nicotine is niet onschuldig, het is verslavend en je kunt er bijvoorbeeld hart- en vaatziekten van krijgen."

Maar als je dan toch een structurele roker bent, kun je beter gaan voor een e-sigaret. Die is ook niet gezond, maar in ieder geval minder ongezond, stelt Van den Berg. "Bij reguliere sigaretten krijg je meer giftige stoffen binnen. Niet alleen nicotine, maar ook verschillende schadelijke metalen en teerproducten. Van die laatste is bewezen dat ze kankerverwekkend zijn. Dat vermijd je met een e-sigaret. Maar het allerbeste is helemaal niet roken".

(Tekst gaat verder onder afbeelding)

Verschillende elektronische sigaretten op een rij. Beeld anp
Verschillende elektronische sigaretten op een rij.Beeld anp

Structureel gebruik
In Nederland blijft het advies over e-sigaretten voorlopig ongewijzigd. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is er te weinig onderzoek gedaan om te stellen dat een elektronische sigaret een effectief hulpmiddel is bij het stoppen met roken.

Volgens beide instanties is ook niet genoeg bekend over mogelijke gevaren van elektronische sigaretten. "Het risico bestaat dat de verslaving door een e-sigaret juist in stand wordt gehouden", aldus de NVWA. "Mensen blijven ze dan gebruiken, of combineren ze zelfs met tabak". En dat is volgens de instanties geen goed idee. Vanwege de schadelijke stoffen in e-sigaretten is het niet aan te raden ze langdurig of structureel te gebruiken.

Regels Nederland en EU
Afgelopen tijd is het gebruik van de e-sigaret in Nederland meer aan banden gelegd. Staatssecretaris Martin van Rijn (volksgezondheid) liet onlangs weten het gebruik van de elektronische sigaret te willen verbieden voor jongeren onder de 18, juist om te voorkomen dat de e-sigaret een opstapje wordt naar een echte sigaret. "Daarnaast wil ik voorkomen dat jongeren door deze hip gekleurde en verpakte e-sigaretten denken dat roken normaal is. Van dat idee moeten we heel snel af", aldus Van Rijn.

De staatssecretaris wacht momenteel een nieuw onderzoek van het RIVM af voordat er in Nederland nieuwe maatregelen genomen worden. Het RIVM verwacht begin mei met een resultaat te komen.

Ook de Europese Unie heeft nieuwe regelgeving rondom de e-sigaret in de startblokken staan. De nieuwe wetten, die waarschijnlijk in mei ingaan, moeten ervoor zorgen dat er strengere controle op e-sigaretten komt. Fabrikanten zijn vanaf dan ook verplicht om de schadelijke effecten van e-sigaretten te onderzoeken en bij te houden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden