recept

Vegetarische champignonpaté

Beeld colourbox

Voor wie rekening moet of wil houden met vegetariërs aan tafel is deze paté, op sneetjes geroosterd brood of op toastjes gesmeerd en vergezeld van gekonfijte sjalotjes, een pittige chutney, cranberrycompote of iets van dien aard, een aantrekkelijk voorgerecht of hapje bij het kerstaperitief waarin geen mens vlees of vis zal missen.

Ingrediënten voor 6 tot 8 personen (voorgerecht)

150 g stevige kastanjechampignons
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels boter
1 uitje, gesnipperd
2 tenen knoflook
400 g gekookte linzen du Puy
2 eetlepels citroensap
150 g walnoten
1 eetlepel tamari
2 theelepels rozemarijnnaaldjes
2 theelepels tijmblaadjes, gehakt
2 eetlepels salie
2 theelepels cognac
1 theelepel bruine basterdsuiker
snuf cayennepeper
zout en peper naar smaak

Verwijder indien nodig het onderste stukje van de steel van de champignons. Borstel de paddestoelen schoon en snijd ze in plakjes.

Verhit de olijfolie en de boter in een pan met dikke bodem. Bak de snippers ui ongeveer 6 minuten op tamelijk hoog vuur, en schep ze in die tijd een paar keer om, zodat ze niet aanzetten. Het vocht uit de uien is dan, als het goed is, verdampt. Doe er de gehakte knoflooktenen bij en roerbak die een paar minuten met de uien mee tot het mengsel iets begint te kleuren. Voeg er de plakjes paddestoel aan toe en laat ook die een minuut of 8 meebakken, of tot ze zacht en gaar zijn. Zet de pan van het vuur.

Mix in de keukenmachine de uitgelekte linzen met noten, citroensap, tamari, rozemarijn, tijm, salie, bruine suiker, cayennepeper, citroensap en desgewenst cognac.

Schep er vervolgens de gare paddestoelen, uien en knoflook (inclusief bakvet) bij en mix dit alles tot het een glad mengsel.

Proef het en mix er als dat wenselijk is nog wat zout en peper, en eventueel extra cognac, tamari en/of citroensap naar smaak door.

Doe de paté over in een passend bakje of schaal, bedek de paté met huishoudfolie en sluit bakje of schaal dan luchtdicht af. Laat de paté in de koelkast minstens een halve dag opstijven. De paté blijft, op deze manier verpakt, in de koelkast zeker een dag of vier goed. In de diepvries, mocht dat nodig zijn, een paar maanden.

Inspiratie nodig voor lunch of diner? Bekijk onze receptenpagina.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden