VEGETARISCH - Bloemkool met blauwschimmelkaassaus

Hoofdgerecht voor 4 personen Bloemkool blijft hoog in de top tien van de meest gegeten groenten in Nederland. Witte bloemkool vormt een vaste, schijfvormige tot bolvormige kool die is opgebouwd uit korte stengels (stronkjes). Kenmerkend is de blanke kleur van het eetbare gedeelte; dit wordt veroorzaakt doordat de buitenste bladeren het zonlicht afsluiten. Bloemkool moet een stevige structuur hebben en voorzichtig worden behandeld. Het witte gedeelte is kwetsbaar, wordt er tegenaan gedrukt dan ontstaan al snel bruine plekken. Naast de witte bloemkool zijn er groene, groen-gele, paarsrode en mini-bloemkool in de handel.

SONJA VAN DE RHOER

Een mooie bloemkool moet een gelijkmatige witte of crèmeachtige kleur hebben. Deze kleur wordt verkregen door de witte kool tijdens de teelt af te dekken tegen zonlicht. Dit doet men door het jonge kooltje kruiselings af te dekken met de buitenbladeren.

Bloemkool kan na aankoop, liefst verpakt in vershoudfolie, nog zo'n 5-7 dagen in de groentelade van de koelkast worden bewaard. Of 2-3 dagen op een koele en donkere plaats. Bewaar een aangesneden stuk bloemkool, verpakt in vershoudfolie, circa 3 dagen in de koelkast.

Verwijder voor het schoonmaken de buitenbladeren en de stronk. Was de bloemkool goed in ruim koud water.

1 bloemkool voor de blauwschimmelkaassaus: 35 gram boter 35 gram bloem 3-4 dl groentebouillon of bloemkoolkookvocht of 2 dl melk en 2 dl bouillon of kookvocht 200 gram Blue d'Auvergne, Danish blue of Gorgonzola peper

Kook de bloemkool in z'n geheel beetgaar in circa 15 minuten in een bodempje water met iets zout. Leg de bloemkool met de stronk naar beneden in de pan.

Kook roosjes bloemkool in 5-10 minuten in ruim water beetgaar. Maak de kaassaus door aan de rouxsaus de verbrokkelde kaas naar keuze toe te voegen. Laat de saus nog even doorkoken tot de kaas is gesmolten.

Breng de saus op smaak met peper.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden