Veetransport naar Turkije: hete, volle, onveilige trailers

Bij veetransporten van de Europese Unie naar Turkije wordt op grote schaal de wet overtreden. Daarom moet er een verbod op deze transporten komen. Die oproep doet de Nederlandse dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals, samen met collega's uit Duitsland en Zwitserland.

Sinds Turkije in 2010 begon met de import van vee (schapen, geiten en runderen) uit de EU, onderzoekt Eyes on Animals regelmatig of bij deze transporten de Europese wetgeving voor dierenwelzijn wordt nageleefd. In een rapport dat vandaag verschijnt, stelt de organisatie dat ze sinds 2010 aan de grens met Turkije 352 vrachtwagens heeft geïnspecteerd. Daarvan bleken er 247 de wet op een of meerdere punten te overtreden. Chauffeurs zaten te lang achter het stuur en hadden te veel die ren aan boord in ongezonde en onveilige omstandigheden.

Bij de grensovergang tussen Bulgarije en Turkije zijn de wachttijden lang, terwijl er bij doorgaans hoge temperatuur summiere mogelijkheden zijn om dieren te verzorgen. Het vee raakt uitgeput en gewond en sterft soms.

De meeste overtredingen worden begaan door vrachtwagens uit Hongarije, Polen en Roemenië, maar ook Nederlandse trucks gingen de fout in. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit doet nu onderzoek naar een veetransporteur uit Drenthe die stieren uit Frankrijk naar Turkije reed. Sinds vorig jaar hebben Nederlandse veewagens in Turkije geen Nederlandse dieren aan boord, vanwege een meningsverschil over antibioticagebruik.

De Drentse transporteur vervoerde te veel beesten, waaronder twee gewonde, bij een te hoge temperatuur in een onveilige trailer. Tegenover Trouw ontkent de vervoerder dat hij de wet heeft overtreden. Vorig jaar oordeelde het Europese Hof dat de wettelijke regels gelden gedurende het gehele transport, dus tot en met de eindbestemming, en óók als die buiten de EU ligt.

Tussen 2010 en 2015 exporteerde de EU ruim 1,7 miljoen stuks vee naar Turkije. Volgens dierenwelzijnsorganisaties gebeurt dat om overaanbod en prijsdalingen op de interne markt te voorkomen.

de Verdieping 10

48 uur in een trailer naar Turkije

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden