innovatie

'Veesector heeft dringend behoefte aan nieuwe ideëen'

null Beeld anp
Beeld anp

Wat is het toch heerlijk als je weet hoe de wereld in elkaar dient te steken. Dan zou je kunnen zeggen: alle grote boeren zijn schurken, of op zijn minst milieuvervuilers. Weg ermee dus. Voortaan moet alles biologisch, of kleinschalig. Jawin Klein Hegeman, de melkveehouder uit Bathmen die we gisteren spraken, stoort zich aan dat soort makkelijke schema's van goed en fout.

Marco Visser en Kristel van Teeffelen

Hegeman probeert een levensvatbaar bedrijf op te bouwen, voor zichzelf en zijn familie. Prachtig vindt hij het om 's avonds voordat hij gaat slapen nog even door de stal te lopen. Daar kunnen de koeien redelijk vrij rondlopen. Ze staan niet vastgeketend, zoals vroeger in de grupstallen.

Maar actiegroepen als Wakker Dier en partijen als de Partij voor de Dieren zien het graag anders. Zij willen af van de grote melkveehouders. Natuurlijk weten deze partijen ook wel dat de bevolking gevoed moet worden. Melkvee houden op zich is niet verkeerd. Maar dan wel grondgebonden of biologisch. Kleinschaliger dus.

Gezien de milieubelasting is dat inderdaad te verkiezen boven intensieve veehouderij. Probleem is dat boeren alleen kunnen overleven door te groeien. Althans, zo zien veel melkveehouders dat. De melkprijs is namelijk zo laag, dat alleen met schaalvergroting nog wat beleg op de boterham verdiend kan worden.

undefined

Behoefte aan nieuwe ideëen

Consumenten willen ook graag een plakje kaas op de boterham, maar dan liefst zo goedkoop mogelijk. Daar begint het probleem in de veehouderij. De prijs voor melk, vlees en kaas staat in geen verhouding tot wat het eigenlijk zou moeten kosten. Het is te goedkoop.

De grootste critici van de traditionele veehouders kunnen best meer betalen voor hun pak melk. Maar hoe zit dat met de kostwinner die van een modaal inkomen een gezin moet onderhouden? Is het mogelijk een duurzame, diervriendelijkere veehouderij te ontwikkelen die toch betaalbare producten oplevert? Vast wel. Maar daarvoor is nog veel innovatie nodig.

Boeren denken dan al snel aan nieuwe manieren om waardevolle stoffen uit mest te halen. Voor hen is het probleem met de veeteelt vooral een mestprobleem. Maar er zijn ook andere manieren. Veel geld gaat nu naar de tussenhandel. Als deze er nu eens tussenuit wordt gehaald, bijvoorbeeld door 'online marktplaatsen' waar consumenten direct hun producten kunnen afnemen van de boeren zelf?

Wellicht zijn er andere ideeën. Als er na drie dagen Bathmen iets duidelijk is geworden, dan is het wel dat de veesector dringend behoefte heeft aan nieuwe ideeën.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden