Ideeën over de grens

Veertigduizend oplossers scheppen een probleem

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Inzichten, geselecteerd uit internationale media en sites

Aeon

Wanneer zijn we begonnen met denken in termen van ‘rassen’? Die vraag kan belangrijk zijn om te onderzoeken waar racisme vandaan komt, en hoe dat te bestrijden is. Filosoof Adam Hochman wijdt een essay aan de geschiedenis van het begrip ras op de levensbeschouwelijke site Aeon (waarbij hij zich zonder nadere uitleg exclusief beperkt tot de westerse geschiedenis).

Volgens sommige onderzoekers dachten de Grieken al in termen van ras. Maar die stelling berust op een foute vertaling van het woord genos, betoogt Hochman; de Grieken hadden het ook over de genos gynaikon, oftewel het vrouwelijke ras. Dat is wat anders.

Hochmann is het eens met sociale wetenschappers die het vroegste gebruik van het biologisch ge­- de­finieerde begrip ‘ras’ om mensen te onderscheiden plaatsen in de Late Middeleeuwen; andere definities wijst hij van de hand. In Spanje werden toen concepten die in zwang waren in de veefokkerij – raza, linaje, en casta – toegepast op Joden en Moren. Eeuwenlang konden die bekeerd worden tot het christendom, totdat de leer opgang begon te doen dat zij vanwege hun andere ‘bloed’ niet ont- vankelijk waren voor de doop.

Van ‘moderne’ snit zijn de pogingen om mensenrassen ‘wetenschappelijk’ te classificeren en hiërarchisch te rangschikken, wat de weg vrijmaakte voor genocides.

BBC

Hebt u het gevoel dat anderen uw competentie overschatten? Bent u bang om ontmaskerd te worden als oplichter? Denkt u dat u uw successen eerder dankt aan omstandigheden dan aan eigen verdiensten? Welkom in de club. 70 procent van ons lijdt wel ­(pe­ri­-odiek) aan het ‘impostor syndrome’, het bedriegerssyndroom.

De onderhuidse angst komt zo vaak voor dat je eigenlijk niet eens meer kunt spreken van een afwijking, zegt psycholoog Sandi Mann in een filmpje op de BBC. De kwaal werd in de jaren zeventig vooral toegedicht aan vrouwen op hoge posities. Recent onderzoek laat zien dat mannen er net zo onder gebukt gaan, hoewel zij vooral vrezen dat ze niet aan de norm van mannelijkheid voldoen.

Mann legt een verband tussen de lof die we als kind vaak krijgen, en de angst dat we die lof eigenlijk helemaal niet verdienen en van ons voetstuk zullen vallen waarop onze ouders ons plaatsen, omdat we niet perfect zijn. Voor­delen heeft deze geestesgesteldheid ook: ze leidt ertoe dat de lijders eraan verschrikkelijk hun best doen, alles checken, dus gewoon heel goed zijn in wat ze doen – zolang ze geen ontslag nemen of verlamd worden door angst.

Faz

Het idee kwam uit Estland: eind vorige week begon in Duitsland een hackaton over de coronacrisis. Ruim 40.000 deelnemers, een stadion vol, hadden zich aangemeld voor de #WirvsVirus-

hackaton, om ideeën te spuien over zaken als de verdeling van medische hulpmiddelen, burenhulp, psychische bijstand aan mensen in crisis, en de digitalisering van overheidsdiensten.

In digitaal voortrekkersland Estland verliep het evenement voor zover bekend op rolletjes, maar de Duitse organisatoren, onder auspiciën van Bundesminister für besondere Aufgaben Helge Braun, werden alras overweldigd. Op Twitter was een wanhopige conversatie te volgen tussen @WirvsVirusHack en de sociale app Slack. Hoe nodigen we 40.000 mensen uit om op Slack mee te doen aan een discussie, was de vraag. ‘Dat klinkt als een slecht idee’, was het antwoord.

Gaandeweg werden de communicatieproblemen opgelost. Wat het evenement heeft opgeleverd was bij het ter perse gaan van ons papieren katern Letter&Geest niet bekend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden