Veertig jaar oud mysterie over ontstaan Magelhaense Stroom opgelost

Op deze foto zijn de Magelhaense Stroom, de Kleine en de Grote Magelhaense Wolk te zien. De wolken zijn te zien als heldere stippen. De lange, dunne, roze lint aan de linkerkant van de foto is het oudste gedeelte van de stroom. Beeld NASA
Op deze foto zijn de Magelhaense Stroom, de Kleine en de Grote Magelhaense Wolk te zien. De wolken zijn te zien als heldere stippen. De lange, dunne, roze lint aan de linkerkant van de foto is het oudste gedeelte van de stroom.Beeld NASA

Wetenschappers hebben het veertig jaar oude mysterie over de oorsprong van de Magelhaense Stroom kunnen oplossen. Deze stroom is een lange staart van waterstofgas die de Magelhaense wolken al miljarden jaren achter zich aan slepen. Dat meldt NASA.

Redactie

De Magelhaense wolken zijn twee grote stergroepen (de Grote en de Kleine Magelhaense Wolk) in de Melkweg. Ze zijn vernoemd naar de Portugese ontdekkingsreiziger Ferdinand Magelhaen. De wolken bevinden zich op een afstand van ongeveer 170 tot 190 duizend lichtjaar van de aarde.

De sterrenstelsels draaien in een baan rond de Melkweg. Begin jaren '70 ontdekten astronomen dat de wolken een mysterieuze stroom van gas achter zich meetrekken. Sindsdien is het voor wetenschappers een raadsel geweest waar die stroom vandaan komt. Is die afkomstig uit een van de twee wolken, of uit beide?

Uit nieuwe waarnemingen van de Hubble-ruimtetelescoop blijkt nu dat het grootste deel van het gas ongeveer 2 miljard jaar geleden afkomstig was uit de Kleine Magelhaense Wolk. Het tweede gedeelte van de stroom was meer recentelijk afkomstig uit de Grote Magelhaense wolk.

Het onderzoeksteam ontdekte dat de lage hoeveelheid zuurstof en zwavel in het grootste deel van de stroom overeenkwam met het niveau dat de Kleine Magelhaense Wolk bij het ontstaan had. De stroom die zich dichter bij de Magelhaense wolken bevindt (zie foto) heeft een veel hoger niveau van zwavel en zuurstof.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden