Veertien nieuwe gezichten in Tweede Kamer

(Novum) - Zodra formateur Jan Peter Balkenende zijn nieuwe bewindsliedenploeg heeft gepresenteerd op het bordes bij de koningin, treden veertien nieuwe leden toe tot de Tweede Kamer. Zij vullen de plaatsen in die vrijkomen door het doorschuiven van Kamerleden naar de post van minister of staatssecretaris. Sommigen zijn oudgedienden in de Kamer, anderen worden voor het eerst lid van het parlement.

Het CDA verwelkomt zes nieuwelingen in de fractie. Het gaat om Ans Willemse-Van der Ploeg, oud-wethouder van Heiloo die vorig jaar al korte tijd Kamerlid was. Ook Corien Jonker, organisatieadviseur, was al eens lid van de Tweede Kamer. Dat geldt ook voor Raymond Knops, oud-officier. Voormalig wethouder in Ermelo Eddy Bilder doet voor het eerst zijn intrede in het parlement. De 26-jarige Fries Sander de Rouwe is nu nog fractievoorzitter van het CDA in de gemeenteraad van Bolsward. Madeleine van Toorenburg is jurist en komt uit Rosmalen. Antoinette Vietsch keert terug; zij was tot november Kamerlid en verloor haar plaats na de verkiezingen.

Bij de zes nieuwelingen van de PvdA hoort Khadija Arib, oud-Kamerlid. Zij stond op de 34e plaats van de kieslijst en kwam daardoor net niet in de fractie. Verder verwelkomt de fractie van de sociaaldemocraten de 39-jarige econoom Paul Tang uit Amsterdam. Ook nieuw is Margot Kraneveldt, het voormalige LPF-Tweede Kamerlid dat vorig jaar overstapte naar de PvdA. De andere nieuwelingen zijn Pierre Heijnen, oud-wethouder in Den Haag en Mei Li Vos, oprichter van het Alternatief voor Vakbond en bekend vanwege haar vele mediaoptredens. Marjo van Dijken ten slotte keert terug in het parlement.

Voor de ChristenUnie gaat Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink naar de Kamer. Zij is nu nog gemeenteraadslid in Zwolle. Ed Anker, gemeenteraadslid in Zaanstad, komt in plaats van beoogd staatssecretaris Huizinga in de Kamer.

Het nieuwe kabinet wordt naar verwachting op donderdag 22 februari gepresenteerd op het bordes van Paleis Huis ten Bosch, het woonpaleis van de koningin in Den Haag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden