Veertien jaar na het ongeluk is het gevecht van pa Schinkel voorbij

'De zaak-Schinkel: over de prijs van een leven', morgenavond van 21.00- 21.23 op Nederland 3.

Veertien jaar lang heeft Aart Schinkel gevochten tegen de verzekeringsmaatschappijen die weigerden de schadevergoeding te betalen waar zijn zwaar invalide zoon Martin recht op had. De reconstructie van dat gevecht is morgenavond te zien in 'Dossier Weerwerk' van de RVU.

De ellende begint op 9 februari 1975 in Naarden. De dan twaalfjarige Martin valt met zijn hoofd op de grond na een botsing op de fiets met een auto. Hij loopt een hersenbloeding op en raakt in coma. Diezelfde avond staat de bestuurder van de auto voor de deur. Van enig medeleven is geen sprake; hij zegt onschuldig te zijn en wil zo snel mogelijk de schade aan zijn voertuig (300 gulden) vergoed hebben. Vader Aart trekt meteen zijn portemonnaie, maar wil de schade toch nog wel even bekijken.

Er zit een kras aan de zijkant en een deukje aan de achterkant, maar de bestuurder had gezegd dat hij Martin van voren had geschept. Als Aart de volgende dag de toedracht van een vriendje van zijn zoon te horen krijgt, weet hij het zeker: het kan niet de schuld van Martin geweest zijn. Hij schakelt een advocaat in. Die legt uit dat de verzekeringsmaatschappij een bedrag moet uitbetalen voor de directe onkosten, smartegeld en de gederfde inkomsten. Het maximaal verzekerde bedrag is 1 miljoen gulden.

Vader Schinkel ontvangt echter een brief waarin staat dat hij niets krijgt omdat hij schuld heeft bekend door de 300 gulden te betalen aan de automobilist. Zijn advocaat is het daar niet mee eens en begint een procedure bij de rechter om vast te stellen wie de ware schuldige is.

Twee jaar na de botsing doet de rechtbank voor het eerst uitspraak in de zaak, in het voordeel van Aart Schinkel. Bij ongelukken tussen minderjarige fietsers en auto's geldt de omgekeerde bewijslast: de automobilist moet zijn onschuld bewijzen. Daar slaagt hij niet in, ook niet in hoger beroep. Schinkel denkt dat nu de rest vanzelf gaat, maar er ontbrandt een langdurig gevecht over de hoogte van de uitkering.

Hoe zouden Martins toekomst en inkomen er uitgezien hebben zonder het ongeluk? De verzekeraar houdt het op een uitkering of een minimuminkomen, omdat Martin op een bijzondere school voor individueel onderwijs zat. Aart en zijn advocaat vinden dat discriminatie: kinderen van die scholen komen vaak nog beter terecht dan kinderen van een gewone lagere school. Bovendien zegt de maatschappij dat Martin altijd in een tehuis zal moeten blijven en alle kosten dus vergoed zullen worden, terwijl Aart zijn zoon zo snel mogelijk thuis wil hebben en daarvoor zijn woning wil laten aanpassen.

Vijf jaar na het ongeluk laat de verzekering weten dat er 275 000 gulden zal worden uitgekeerd en dat daarmee voor hen de zaak is afgedaan. De advocaat is het daar wederom niet mee eens: uitgesmeerd over 40 tot 50 jaar stelt zo'n bedrag niet veel voor.

Weer drie jaar later komt Martin terug in de aangepaste woning. Hij moet volledig verzorgd worden en in de verzekeringszaak zit nog steeds geen schot. Aart gaat op zoek naar mensen en instanties die hem kunnen helpen. Hij neemt contact op met de Stichting Bescherming Verkeersslachtoffers en met een bureau dat schadeclaims regelt. Dit bureau maakt een nieuw rapport, waarin wordt berekend dat Schinkel recht heeft op een vergoeding die nog veel hoger is dan zijn advocaat had geclaimd.

De verzekeringsmaatschappij gaat daar echter niet op in en de zaak dreigt opnieuw in een impasse te raken. Uiteindelijk vindt Aart gehoor bij de toenmalige secretaris van de Raad van Toezicht op het verzekeringswezen, de heer Zijlstra. Dank zij diens bemiddeling komen de partijen weer aan de onderhandelingstafel en op 31 maart 1989, veertien jaar na het ongeluk, wordt er een compromis gesloten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden