Veerman wil vissers niet verder inperken

door Jeroen den Blijker

Het gaat slecht met de tong en schol. Maar een Europees beheerplan voor de lange termijn, waarover de Europese visserijministers dezer dagen in Brussel vergaderen, gaat minister Veerman veel te ver.

Veerman zal zelfs, zo schreef hij vorige week in een brief aan de Tweede Kamer, een politiek compromis op de visserijraad over vangstafspraken blokkeren als de collega’s niet aan zijn kritiek tegemoet komen.

Veerman vindt dat EU-commissaris Joe Borg (Visserij) veel te ver gaat, door naast een verdere vangstbeperking voor tong en schol van 15 procent ook het aantal zeedagen te verminderen met jaarlijks tien procent. Te allen tijde moeten vissers het officieel vastgestelde quotum aan wal kunnen brengen, meent de minister.

„Veerman ziet er vooral tegenop om de sector verder te saneren”, verklaart Christien Absil, visserijdeskundige van natuur- en milieuorganisatie Stichting Noordzee, het verzet van de minister. De kottervissers zitten immers door tegenvallende vangsten en hoge dieselprijzen toch al diep in de financiële problemen; verdere beperkingen liggen moeilijk.

„Maar Veerman staat vrijwel alleen in zijn verzet: alleen België steunt hem”, zegt Absil. Het besluit over het beheerplan wordt waarschijnlijk daarom, naar goed Brussels gebruik, gewoon doorsgeschoven naar een volgende vergadering van de ministers.

„Waar in ieder geval voor gewaakt moet worden is verwatering van het beheerplan”, waarschuwt Absil. Of, nog erger, helemaal geen beheerplan. Want wat Borg voorstelt is een ’redelijk elegante oplossing’, vindt de milieu- en natuurorganisatie. „Met visqouta alleen redt je het niet, leert de ervaring.”Â

Quota beperken weliswaar de hoeveelheid vis die aan wal gebracht mag worden, legt Absil uit, maar staan los van wat daadwerkelijk uit zee wordt gehaald. „We hebben berekend dat de bijvangst van iedere tong, zes ondermaatse scholletjes is.” Die worden dan dood teruggegooid.Â

Het is eigenlijk van tweeën één, zegt Absil. „Er komt een goed beheerplan of we gaan de adviezen van de International Concil for the Exploration of the Sea (ICES, het Europese adviesorgaan van biologen, red.) aanhouden: anders is er geen enkel perspectief op herstel. Het is niet voor niets dat de ICES-adviezen in de loop der jaren steeds strenger zijn geworden. Dat zegt genoeg over de ernst van de situatie.”Â

De ICES-adviezen voor vangstbeperking gaan in regel verder dan wat een eurocommissaris de EU-ministerraad durft voor te stellen aan vangstbeperking. En vaak zijn ze slechts vaag terug te vinden in de vangstbeperkingen waartoe de Europese visserijministers, onder druk van hun vissers, besluiten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden