Veenendalers tegen Marken uitgekookt naar zege

VEENENDAAL - Twee seizoenen geleden leidde GVVV lange tijd de dans om de eerste plaats. Superieur voetbal verschafte de Veenendalers toen halfweg een voorsprong van eerste zeven, later zelfs negen punten.

PETER WILSCHUT

Vorig jaar werden niet alleen de wonden van de desastreuze tweede seizoenhelft gelikt, ook werd een nieuwe basis gelegd. En ziedaar, bijna halverwege de lopende competitie heeft GVVV weer schwung. Marken moest zaterdag na 5-0 de reis naar het schiereiland aanvaarden.

Die uitslag was gezien de veldverhoudingen geflatteerd. In de eerste helft was het altijd voorwaarts denkende Marken gelijkwaardig aan GVVV. De eilandploeg ontbeerde echter scherpte in de voorhoede en enig geluk. Daardoor ging de koploper met een 1-0 voorsprong rusten.

De openingstreffer viel al voordat de krachten waren afgetast: Wim van Brenk kreeg het hoofd tegen een voorzet van Ton Wildebeest. Ten koste van twee gele prenten - voor de centrumverdedigers Van de Lagemaat en Van de Pol - bleef GVVV in het eerste bedrijf overeind. Marken kreeg een handvol hele en halve kansen, voetbalde ondanks het gemis van de dragende ex-profs Guyt en Bakker voortreffelijk, maar had het eindschot nooit voorhanden. GVVV kreeg nog een buitenkansje de voorsprong uit te bouwen, maar Wildebeest miste zuiverheid bij een strafschop.

Sneller dan in de eerste helft trof Van Brenk na rust doel. In de 49-ste minuut rondde hij een aanvalsopzet via Wesselink en Van de Steeg goed af. Nog was Marken niet geslagen. Halfspeler Van Geemen zag een kopbal op de doellijn gekeerd en direct erna mikte hij rakelings over. Waarna Van Brenk de strijd een kwartier voor tijd beslechtte met zijn achtste competitietreffer (3-0). Invaller Van Rabenswaay benutte de hem toebedeelde 25 minuten om nog twee rake stoten te plaatsen.

De Veenendalers speelden zaterdag over het geheel genomen een bekeken partij. Trainer Frans Koenen heeft zijn ideeen hoe voetbal te spelen zichtbaar overgebracht. In de voorste lijn gaat de trainer uit van drie spitsen, die zelf maar moeten uitzoeken welke positie ze bezetten. Van Brenk, Van de Steeg en Kuils zijn dusdanig getalenteerd, dat hen dat goed afgaat. Niet voor niets houdt het trio Van Rabenswaay - van FC Twente-zitvlees naar de GVVV-bank - en linkerspits Lowie Laan momenteel buiten de ploeg. De middenlinie heeft met Schoeman en Wesselijnk loopvermogen aan de zijkanten, terwijl Wildebeest voor de controle en de spreiding zorgt.

Defensief oogt de ploeg het minst in balans. De flanken zijn met De Man en Van de Pavert voldoende bezet, maar het centrum Van de Lagemaat/Van de Pol oogde zaterdag niet rotsachtig. De granieten stopper van Oudbroekhuizen - geschorst vanwege zijn vijfde (!) gele kaart dit seizoen - werd in dat deel van de ploeg node gemist. Collectief heeft GVVV zich de stijl van de stopper echter voldoende eigen gemaakt. Zaterdag werd scherp geduelleerd, zonder overigens over de schreef te gaan.

Koenen had lovende woorden voor de opponent: "Qua voetbal vind ik ze bij de beste drie van de afdeling behoren." De veel sympathie oogstende ploeg is de laatste tijd te zeer aangetast om een rol van betekenis te kunnen spelen. Jan Uithuisje glom zaterdag vergenoegd toen hij vooraf aan elftalleider De Groot vroeg: "Hebben we er elf overgehouden, Kees?" .

Marken, met slechts drie punten uit de laatste vijf duels onderin belandt, miste zaterdag naast Guyt en Bakker ook nog Jansen en Bruins. Daardoor vermeldde het wedstrijdformulier weer eens zeven autochtone Markers, onder wie drie broers Teerhuis. Dat ook Marken dienaangaande water in de wijn doet, meldde secretaris Schipper: "Als we compleet zijn, loopt dat aantal terstond terug naar vier."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden