Veen aanvaardt excuses justitie

Hoofdofficier Charles van der Voort staat de pers te woord na afloop van de bijeenkomst van het OM voor de betrokken jongeren die vorig jaar in het Brabantse dorpje Veen massaal werden opgepakt voor rellen rond de jaarwisseling. Beeld anp
Hoofdofficier Charles van der Voort staat de pers te woord na afloop van de bijeenkomst van het OM voor de betrokken jongeren die vorig jaar in het Brabantse dorpje Veen massaal werden opgepakt voor rellen rond de jaarwisseling.Beeld anp

Excuses voor de jongeren die massaal waren opgepakt tijdens de afgelopen jaarwisseling in het Brabantse dorpje Veen. Hoofdofficier van justitie Charles van der Voort betuigde maandagavond spijt tijdens een besloten informatieavond in een sporthal in Wijk en Aalburg.

Ongeveer zestig mensen bezochten de informatieavond van het Openbaar Ministerie (OM). Daarin heeft het OM fouten toegegeven en 88 ex-verdachten compensatie aangeboden voor de tijd dat zij ten onrechte in voorlopige hechtenis hebben gezeten. Zij krijgen van het OM 200 euro voor elke nacht dat ze ten onrechte in de cel zaten. Het zou gaan om een totaalbedrag van 50.000 euro. De meeste gedupeerden zeiden daarmee akkoord te gaan.

Het OM zegt in een verklaring tevens dat Van der Voort de aanwezigen in Wijk en Aalburg duidelijk heeft gemaakt dat een herhaling van de onregelmatigheden niet aan de orde kan zijn. In Veen is het al jaren onrustig rond de jaarwisseling. Volgens de hoofdofficier zou het in brand steken van een autowrak in een weiland een alternatief kunnen zijn voor de gebruikelijke brandstichting op een kruispunt in Veen.

De 20-jarige Desiree zei na afloop van de bijeenkomst net als vele gedupeerden in te stemmen met de schaderegeling. 'Ik ben er blij mee', aldus Desiree, die vorig jaar drie dagen ten onrechte heeft vastgezeten.

Haar plaatsgenoot Johan Vos vindt dat de gedupeerden het geld niet zelf moeten houden. Hij heeft op Facebook voorgesteld het geld namens de jongeren van Veen aan een goed doel te schenken.

Burgemeester Fons Naterop zegt blij te zijn met het akkoord met de ex-verdachten. In oktober zei hij het spijtig te vinden dat de onduidelijkheid te lang boven het hoofd van de betrokkenen bleef hangen. 'Het OM heeft nu tekst en uitleg gegeven aan betrokkenen', aldus Naterop. Volgens hem heeft het OM daarmee inlevingsvermogen getoond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden