'Veelbelovende methode gevonden om teken te doden'

null Beeld anp
Beeld anp

Onderzoekers van de Wageningen Universiteit lijken een veelbelovende en milieuvriendelijke methode te hebben gevonden om teken te bestrijden. Uit proeven is gebleken dat minuscule wormpjes de teek binnen tien dagen kunnen doden.

bewerkt door redactie

"De eerste resultaten zijn veelbelovend. Met de proeven die we hebben gedaan, wordt 60 procent van de teken binnen tien dagen gedood", zegt onderzoeker Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit.

De wormpjes worden nematoden genoemd. Ze dringen de teek binnen en tasten die van binnenuit aan. Ze scheiden een bacterie af die dodelijk is voor de teek. In de teek ontstaan vervolgens nieuwe nematoden die op zoek gaan naar een volgende prooi.

Bestrijding van teken is een lastige zaak. Tegen de spinachtige beestjes, die zich vastbijten in de huid en bloed opzuigen, is tot nu toe weinig kruid gewassen. Daarom zijn de onderzoekers opgetogen over hun ontdekking. "Buiten bestrijdingsmiddelen is er bijna niks dat we tegen teken kunnen doen. Ik denk dat we daarom wel kunnen spreken van een doorbraak", aldus Van Vliet.

Ongediertebestrijding met nematoden is niet nieuw. De wormpjes, die doorgaans in de grond leven, worden al ingezet tegen onder meer vlooien en de laatste jaren ook tegen de schadelijke eikenprocessierups. De biologische methode is milieuvriendelijk en de onderzoekers verwachten dat het natuurlijk evenwicht nauwelijks wordt verstoord. Nematoden zijn volledig onschadelijk voor mensen, zoogdieren, vogels en amfibieën.

Teken hebben de laatste jaren een steeds grotere impact gekregen omdat ze de Borrellia-bacterie bij zich kunnen dragen, die na een beet bij mensen de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Lyme is een aandoening die veel verschillende symptomen kent en onder meer tot vermoeidheid en gewrichtspijn kan leiden.

Het weer als op deze Pinksterzondag is ideaal voor teken om actief te worden. Op grond van statistische gegevens zouden vandaag 15.000 mensen kunnen worden gebeten door een teek. Van hen ontwikkelen dan tussen de 300 en 400 mensen de ziekte van Lyme. Ongeveer een vijfde van deze mensen zal te maken krijgen met ernstige verschijnselen.

Volgens Van Vliet zouden de wormpjes vooral ingezet kunnen worden in recreatiegebieden zoals picknickplaatsen en bij mensen in de tuin. Daarbij is belangrijk dat het leven van de wormpjes, die in normale omstandigheden boven de grond door uitdroging binnen enkele uren dood gaan, verlengd wordt. Hoe langer ze in leven blijven hoe groter de kans is dat ze een teek te pakken krijgen, stellen de onderzoekers.

Een teek naast een tekentang. Beeld ANP XTRA
Een teek naast een tekentang.Beeld ANP XTRA

"We moeten nog wel veel onderzoeken hoe we de wormpjes het beste kunnen inzetten", aldus Van Vliet. "Ze leven normaal onder de grond. Om de levensduur boven de grond te verlengen, worden ze in een bepaalde vloeistof gegoten. We moeten ook nog bekijken hoe we die vloeistof het beste kunnen samenstellen. Maar dit kunnen mensen dan in hun tuin over hun planten gieten."

De komende weken zal een aantal veldproeven worden gedaan om de praktische haalbaarheid van de methode te testen. Daarbij zal worden geëxperimenteerd met de hoeveelheid nematoden in de vloeistof en met het soort vloeistof. Daaruit moet duidelijk worden welke samenstelling het meest effectief is in de natuur. Naar verwachting zal het onderzoek in het najaar afgerond zijn.

De stichting Tekenbeetziekte spreekt van een positieve ontwikkeling. "We hebben nog niet van deze methode gehoord. Maar het zou geweldig zijn als er een goede methode gevonden wordt. Hoe minder teken, hoe beter. Het is ook mooi dat het om een natuurlijke methode gaat. Bij het gebruik van bestrijdingsmiddelen lijkt er tien jaar later altijd nog een addertje onder het gras te zitten", aldus de woordvoerder van de stichting.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden