Recensie

Veelbelovend debuut van 18-jarige Britrocker Declan McKenna

null Beeld RV
Beeld RV

★★★★☆
Declan McKenna
What Do You Think About the Car? (Columbia)

Joris Belgers

Declan McKenna, nu achttien, was vijftien jaar oud toen hij het beste nummer van zijn debuutalbum schreef. En die jonge leeftijd is geeneens het meest interessante aan de hoop van Britrock in vreeswekkende dagen. Dat nummer, ‘Brazil’, was gericht aan de corrupte Fifa-baas Blatter. ‘Isombard’, nog zo’n springerig, hypercatchy poprockdeuntje, gaat over een Fox-News presentator.

Andere onderwerpen: zelfmoord onder transgenders en hypocrisie van geïnstitutionaliseerd geloof. Het gáát ergens over en hij weet deze stevige onderwerpen toch subtiel, omfloerst en cryptisch te verwoorden. Inderdaad: vroegwijze knul. Zijn teksten, maar ook de gelaagde rocknummers klinken behoorlijk gerijpt voor een tiener. Fris, puntig en pakkend, van het trage ‘Paracetamol’ tot het stevige ‘Humongous’. Genoeg songschrijvers doen er een carrière over om één zo’n nummer achter hun naam te krijgen.

Zijn hyper-Britse, licht onderkoelde zangstem is weinig onderscheidend en bepaald vernieuwend is het niet: je hoort Bowie, Oasis en vooral ook Arctic Monkeys. Dit debuut belooft wel dat we met Declan McKenna nog een hoop lol gaan beleven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden