Veel zzp'ers profiteren van opleving bouw
Een forse toename in vaste contracten in de bouw laat nog even op zich wachten. Ondertussen groeit het aantal zzp'ers.
Bouwbedrijven komen om in het werk en geschikt personeel is schaars. Een sector waar met vaste contracten gesmeten wordt, zou de leek kunnen denken. Toch tonen recente cijfers van de Kamer van Koophandel dat juist het zelfstandig ondernemerschap in de bouw in trek is. Alleen al in het afgelopen half jaar startten er elf procent meer zelfstandige stukadoors, metselaars, schilders en andere bouwvakkers dan in dezelfde periode vorig jaar.
De verklaring voor die groei is volgens directeur Taco van Hoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) simpel: de bouw trekt aan, dus voor zzp'ers is er meer werk. Hetzelfde geldt voor werknemers, zegt Van Hoek. Alleen laat een forse toename van vast personeel nog op zich wachten. Niet voor lang, vermoedt hij. Want de statistieken laten een vacaturestijging zien van 60 procent ten opzichte van vorig jaar.
Van Hoek: "Over het algemeen zijn werkgevers vlak na een crisis terughoudend. Extra werk vangen ze dan op met huidig personeel of flexibele krachten. Nu ze ervan overtuigd zijn dat de productie blijft groeien, willen ze meer vast personeel." De komende twee à drie jaar zal de vraag naar vast personeel hard toenemen, verwacht Van Hoek. Zo hard dat bouwbedrijven ook bouwvakkers uit het buitenland moeten halen. "Anders redden ze het niet."
Tekst loopt door onder afbeelding
Geen fatsoenlijke bedragen
Branchevereniging Bouwend Nederland heeft minder vertrouwen in een rappe toename van het aantal werknemers. De branchevereniging ziet huiverige bouwbedrijven die zo vlak na de crisis nog vet op de botten willen kweken en het strenge ontslagrecht hekelen. "Als je nu iemand aanneemt, kom je niet snel van diegene af. Ja, we hebben de komende jaren veel werk. Maar veel bedrijven zijn de crisis nog niet vergeten. Dus kiezen ze eerder voor zzp'ers", zegt woordvoerder Pim Nusselder.
Die huiver van werkgevers speelt ook een klein beetje mee in de keuze voor het zzp-schap, ziet Charles Verhoef, voorzitter van de zzp-belangenclub Zelfstandigen Bouw. "De meeste zzp'ers in de bouw kiezen bewust voor het ondernemerschap. Maar doordat werkgevers niet snel een vast contract verstrekken, denken ze eerder: dan begin ik voor mezelf." En dat loont enorm. Verhoef kent zzp'ers die elke week zes dagen werken, wel twaalf uur op een dag. "Ik sprak laatst iemand die zei dat hij een weekje van zijn vakantie af moest snoepen omdat hij omkwam in het werk."
Toch vallen de tarieven ondanks al dat werk nog tegen, zegt Verhoef. "In de zakelijke markt verdienen zzp'ers zo'n 35 euro per uur." Werkt hij voor consumenten, dan krijgt hij zo'n 40 euro. "Dat zijn tarieven van voor de crisis, maar we zijn inmiddels wel tien jaar verder." Deels komt die beperkte stijging door de consument, zegt Verhoef. Die moet volgens hem nog accepteren dat "vakmannen een fatsoenlijk bedrag vragen". En de zzp'ers vrezen zelf dat ze geen opdrachten meer krijgen als ze te veel vragen. "Ook zij zijn de crisis niet vergeten." Een vrees die onterecht is, zegt Verhoef. Maar, verwacht hij, hoe langer de vraag naar vakmensen aanhoudt, hoe meer de tarieven zullen stijgen.