Veel zwemmers liegen dat ze hebben gedoucht

Is er geen alternatief voor dat nare chloor in het zwembad?

Is er een andere middel dan chloor om het zwembad van viezigheid te reinigen? Dat wil een lezeres weten. Haar man en zij zijn zestigers en zwemmen graag. Helaas krijgen ze steeds meer last van chloor. Dat dit in binnenbaden wordt toegevoegd, willen ze nog wel begrijpen. Maar dat zelfs het buitenbad op hun favoriete, Italiaanse vakantieadres vol chloor zat, stemde treurig. Beiden kregen last van keelpijn, een hardnekkig kuchje en extra slijm in de neus. Ze zijn blijven zwemmen, al hebben ze geprobeerd zo min mogelijk water binnen te krijgen en niet met het hoofd onder te gaan. Na de vakantie waren de klachten binnen een halve week verdwenen.

Allereerst wil hij een misverstand uit de wereld helpen, zegt Maarten Keuten, civiel ingenieur en zwembadexpert aan de TU Delft. "De irritatie heeft niets te maken met het chloreren zelf, want daarvoor is de hoeveelheid te klein. Het zijn de stoffen die ontstaan als chloorproducten reageren met bacteriën, en vervuilende producten in het water, zoals zweet, urine, huidvetten en cosmetica." Het zijn deze bijproducten met namen als chloramines en gehalogeneerde azijnzuren die de klachten veroorzaken.

Maar het is uiteindelijk toch het chloor dat die reactie veroorzaakt? Klopt, zegt Keuten, maar zwemmers kunnen wel iets doen om te zorgen dat die reacties niet ontstaan, door zich bijvoorbeeld voor het zwemmen te douchen en naar de wc te gaan. Zou iedereen dat doen, dan zouden de klachten voor meer dan de helft verminderen. Hoewel veel zwemmers zéggen dat te doen, wijst de praktijk anders uit. Keuten wijst op recent onderzoek waarbij bezoekers vanaf het moment van binnenkomst werden geobserveerd. Daaruit bleek dat ongeveer de helft hierover liegt. Keuten denkt dat dat ook te maken heeft met de slechte douchefaciliteiten in buitenzwembaden. "Helaas zijn er vaak te weinig douches en kan er alleen koud gedoucht worden." Dat stimuleert bepaald niet om onder de douche te springen.

Maar dan nog: zelfs wie gedoucht het water inspringt, is niet steriel. Daarnaast zijn er altijd nog niet-zindelijke kinderen, incontinente ouderen en moedwillige plassers die de boel vervuilen. Is er geen betere oplossing dan het in de gehele EU verplichte gebruik van chloor? Ja, zegt Keuten, maar we moeten ons wel realiseren dat chloor bacteriën in elk deel van het zwembad binnen enkele secondes doodt en dat het een uitermate doeltreffend middel is.

Niettemin: over enkele weken hoopt hij samen met een collega te promoveren op een alternatief: het gebruik van sterk UV-licht. Dat is schadelijk voor mensen, wat betekent dat het water omgeleid moet worden en stapsgewijs in ongeveer een uur moet worden gereinigd. De conclusie: het werkt goed, maar doodt iets minder bacteriën. Maar volgens Keuten blijft de kwaliteit van het zwemwater goed; in elk geval veel beter dan oppervlaktewater. Grootste voordeel: geen keelpijn, kuchjes en slijmvorming meer. Wel zo prettig op vakantie in Italië: wie dan een gaja barolo drinkt, proeft ook nog wat.

Zelf een vraag stellen? Mail: gezondheid@trouw.nl

Correctie

In Het Consult over tranende ogen, vorige week op deze plek, zijn per abuis enkele opmerkingen van oogarts Maarten Mourits niet verwerkt. Er stond dat een virusinfectie vaak de reden van een dichte traanbuis is. Maar in 95 procent van de gevallen is de oorzaak onduidelijk. Verder is het onjuist dat bij de operatie een nieuwe afvoer wordt geboord. Het bot is heel dun, dus een boor is niet nodig. De reden dat Afrikanen vaker last hebben van wimpers die in het oog groeien, is in tegenstelling tot wat vermeld stond, wel bekend. De aandoening is het gevolg van ontstoken bindvlies, waar Afrikanen vaker last van hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden