Veel ziekenfondspatiënten kunnen aanvulling niet betalen

GRONINGEN, HOUTEN - De wijzigingen in de ziektekostenverzekeringen hebben er toe geleid dat tienduizenden Nederlanders zijn onderverzekerd.

HANS DE PRETER

Wie in het ziekenfonds zit en geen aanvullende verzekering kan betalen, is onvoldoende verzekerd. Alleen al in Groningen en Noord-Drenthe zijn circa 20 000 mensen onderverzekerd. Omdat steeds meer behandelingen uit het ziekenfonds-pakket worden gewipt en overgeheveld naar de aanvullende verzekering, zal het probleem van de onderverzekerdheid alleen nog maar groeien.

Bestuurslid H. Schildkamp van Zorgverzekeraars Nederland te Houten, maakt zich zorgen over deze ontwikkeling. Hij is in het dagelijks leven directeur van de zorgverzekeraar RZG, dat 400 000 verzekerden telt en dat vooral actief is in de provincies Groningen en Drenthe.

Schildkamp wijst erop dat veel ziekenfondsverzekerden geen tandheelkundige verzekering hebben afgesloten, sinds deze dekking per 1 januari 1995 uit het ziekenfondspakket verdween. Deze mensen hebben ook geen andere aanvullende verzekering. Hij noemt ze onderverzekerd, omdat ze slechts aanspraak kunnen maken op minimale tandheelkundige hulp, beperkte fysiotherapie en ook geen hulpmiddelen meer vergoed krijgen.

“Het is triest dat veel mensen de premie voor een aanvullende verzekering naast hun ziekenfonds niet op kunnen brengen. Het gaat slechts om een bedrag van 1,25 gulden per maand, voor de eenvoudigste aanvullende verzekering, maar zelfs dat blijken ze nog niet op te kunnen brengen.”

Volgens hem is in totaal vijf procent van alle cliënten van RZG onderverzekerd. Een woordvoerder van de landelijke organisatie van zorgverzekeraars, Zorgverzekeraars Nederland, meldt dat landelijk het aantal cliënten met louter een ziekenfonds-verzekering zelfs nog iets hoger is: tien procent.

Op zichzelf heeft directeur Schildkamp wel begrip voor de veranderingen in de zorgverzekeringen. “Het is een goede zaak dat burgers zelf verantwoordelijker worden en zichzelf moeten bijverzekeren. Dat is ook bevorderlijk voor een gezonde concurrentie tussen zorgverzekeraars die gedwongen worden om veel te bieden tegen lage premies. Maar een groot bezwaar vind ik dat de solidariteit tussen burgers verdwijnt.”

Hij erkent dat de situatie voor mensen met alleen ziekenfonds in Nederland zeker niet dramatisch is en dat men best zonder vergoedingen kan leven voor bijvoorbeeld bruggen en kronen of voor alternatieve geneeswijzen. “Maar voor ziekenfondspatiënten die aan het kwakkelen slaan en die bijvoorbeeld zowel naar de tandarts moeten als naar de fysiotherapeut, is het zeer zorgelijk. Zij komen voor enorme kosten te staan, die tot voor kort gewoon werden vergoed”.

Schildkamp is het oneens met VVD-fractievoorzitter Bolkestein die vindt dat op termijn het gehele ziekenfonds moet verdwijnen en burgers zich zelf compleet moeten verzekeren. “Enige concurrentie vind ik goed, want mensen moeten wèl weten dat ze van verzekeraar kunnen veranderen als ze niet tevreden zijn.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden