Veel zieken bij werknemers Britse gezondheidszorg

Werknemers in de Britse nationale gezondheidszorg zijn vaker ziek dan werknemers in andere sectoren. Ze zijn dikker en ze roken meer.

Meer dan 45.000 employés van de National Health Service (NHS), van de in totaal 1,3 miljoen, melden zich dagelijks ziek. Dat is anderhalf keer zoveel als in de privésector. Het hoge percentage overgewicht, rokers, absentie en slechte gezondheid heeft directe gevolgen voor de kwaliteit van de zorg, zo stelt de Britse expert Steve Boorman die in opdracht van de overheid een onderzoek instelde. Hij publiceert vandaag een tussentijds rapport. The Times kwam gisteren al met gegevens.

In de zorg gaan jaarlijks 10,3 miljoen werkdagen verloren. Wordt dat aantal met een derde teruggebracht, dan zou dat de Britse belastingbetaler op jaarbasis 645 miljoen schelen.

Meer dan een derde van de werknemers verkeert in matige tot zeer slechte geestelijke gezondheid. Velen zijn bezorgd over intimidatie door patiënten en hun familieleden. Een vijfde rookt – eenzelfde percentage als bij de volwassen bevolking. Maar volgens Boorman is dat toch opmerkelijk, omdat men in de gezondheidszorg dagelijks geconfronteerd wordt met de gevolgen van roken. Meer dan 40.000 werknemers roken zelfs meer dan twintig sigaretten per dag. Meer dan driekwart meent dat hun gezondheidssituatie van invloed is op de zorg voor de patiënt. Ziekenhuizen waar de gezondheid van de staf slechter is, zijn minder productief en het aantal infecties en sterfgevallen is er groter.

Het onderzoek dient om een nieuw beleid in te voeren, waarbij ziekenhuizen meer aandacht besteden aan de gezondheid van hun personeel. Ziekenhuizen die dit nalaten, zouden boetes opgelegd krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden