Veel zelfmoordterroristen gingen Nederlanders voor, nooit anoniem

Avonturiers keren langzaamaan weer huiswaarts uit Syrië en Irak, geharde achterblijvers kiezen met aanslagen voor martelaarschap

Dat de twee Nederlanders die zichzelf onlangs opbliezen in Syrië en Irak lid waren van Al-Kaida en de Islamitische Staat in Irak en Syrië (Isis), was geen verrassing. Beide organisaties zijn berucht om het plegen van zelfmoordaanslagen. Elke dag staan op Twitter en Facebook foto's van Westerse djihadisten, met daarop de zwarte logo's van de extremistische organisaties.

Opmerkelijk is dat de identiteit van de twee Nederlandse zelfmoordterroristen niet bekend is. Als een djihadist omkomt, wordt de 'martelaar' doorgaans door achtergebleven strijdmakkers vereeuwigd met een foto op sociale media. De Nederlanders die zichzelf onlangs opbliezen in Syrië en Irak kregen voor zover bekend nergens een vermelding, behalve van minister Plasterk.

Hoewel de gezichten soms onherkenbaar worden gemaakt, gaat bij Al-Kaida en Isis voor zover bekend niemand volledig anoniem naar het 'paradijs'. De bedoeling is dat het 'heldendom' van de 'martelaren' jonge volgelingen inspireert tot het voeren van de heilige strijd.

Dit gold ook voor de Westerse djihadisten die de twee Nederlandse kamikaze's al voor gingen. De bekendste Westerse zelfmoordactivist is de Brit Abdoel Majid uit het dorpje Crawley in West-Sussex. Hij blies zichzelf in februari als eerste Brit op voor een gevangenis in Aleppo.

Op de video, door Al-Kaida op internet geplaatst, is te zien hoe de 41-jarige Brit op ongemakkelijk afscheid neemt van zijn kameraden. Na enkele houterige omhelzingen en een korte fotosessie stapt Majid in een vrachtwagen vol explosieven. Op het voertuig de vlag van Al-Kaida. Even later rijdt hij in op de gevangenis, waarna een enorme explosie de grond op honderden meters afstand doet trillen. De video werd een hit onder djihadisten.

De eerste keer dat een Fransman zichzelf opblies in Syrië was afgelopen oktober. In een stad ten noorden van Aleppo, blies een man met de bijnaam 'Aboe al-Qaaqa' zichzelf op bij een controlepost. Met hem kwamen tien Syrische militairen om het leven. Een maand later pleegde de eerste Deen een zelfmoordaanslag in buurland Irak. Beiden kregen een eerbetoon.

De plotselinge toename van zelfmoordaanslagen heeft mogelijk te maken met de verhoudingen op het slagveld. Zelfmoordaanslagen worden gezien als het wapen van de zwaksten, en de djihadisten delven door interne twisten het onderspit tegen Assad. Terwijl avonturiers huiswaarts keren, blijven de geharde Syriëgangers achter. Zij streven het hardst naar martelaarschap.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden