Veel wijken Rotterdam zijn ’sociaal kwetsbaar’

De helft van de Rotterdamse wijken zijn ’sociaal kwetsbaar’ of zelfs ’probleemwijk’. Dat blijkt uit de eerste Sociale Index van de stad.

De helft van alle wijken in Rotterdam scoort lager dan een 6 in de Sociale Index die de gemeente gisteren presenteerde. In de index worden 25 van de 64 wijken als ’sociaal kwetsbaar’ gekwalificeerd.

Zeven wijken scoren lager dan een 5 en vallen onder de noemer ’probleemwijk’. Het gaat om de Tarwewijk, Pendrecht, Bloemhof, de Afrikaanderwijk, Hillesluis, Carnisse en Feijenoord.

Slechts twaalf wijken behalen een score boven de 7 en worden gekwalificeerd als ’sociaal sterk’.

De Sociale Index heeft de 64 Rotterdamse wijken getest op opleidingsniveau, leefomgeving, sociale binding in de buurt en de participatie van de bewoners op het gebied van werk, school en sociaal-culturele activiteiten als sport of vrijwilligerswerk.

Rotterdam is de eerste stad van Nederland die een Sociale Index heeft samengesteld. Het is niet alleen de bedoeling van de gemeente om aan te wijzen welke wijken er goed of slecht voor staan. De monitor moet eveneens opmerken wat de sterke en zwakke punten in een bepaald woongebied zijn. Zo geeft de index bijvoorbeeld aan hoe het staat met het opleidingsniveau, de taalbeheersing, het inkomen en de gezondheid van de inwoners van een wijk.

„Iedereen weet dat je in het Molenlaankwartier onbezorgder woont dan in de Tarwewijk”, stelt wethouder Jantine Kriens. „Met de Sociale Index willen we deze gevoelens objectiveren en kunnen we ons gezamenlijk inspannen om van elke buurt een plek te maken waar het prettig wonen is.”

De Sociale Index is voor 30 procent opgebouwd uit feitelijke gegevens en voor 70 procent uit meningen van bewoners. Om de index op te stellen zijn ruim 11.000 Rotterdammers geïnterviewd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden