'Veel weerstand tegen komst Roemenen'

PVV-leider Geert Wilders bezorgt een brief bij de Roemeense ambassade waarin hij zijn zorgen uit over de arbeidsmigratie uit Roemenie. Wilders had ook een grensbord bij zich, met daarop de tekst Geen toegang, in het Nederlands en het Roemeens. Vanaf 1 januari 2014 gaan de grenzen open voor Bulgaarse en Roemeense arbeiders. Beeld anp
PVV-leider Geert Wilders bezorgt een brief bij de Roemeense ambassade waarin hij zijn zorgen uit over de arbeidsmigratie uit Roemenie. Wilders had ook een grensbord bij zich, met daarop de tekst Geen toegang, in het Nederlands en het Roemeens. Vanaf 1 januari 2014 gaan de grenzen open voor Bulgaarse en Roemeense arbeiders.Beeld anp

Roemenen in Nederland zijn geregeld de dupe van xenofobie en racisme in Nederland. Dat zegt de Roemeense minister van arbeid Mariana Câmpeanu in Trouw.

Vrijwel nergens anders in de EU ondervindt Câmpeanu zoveel weerstand tegen de komst van Roemenen en Bulgaren. Op 1 januari gaan de Europese binnengrenzen voor werknemers volledig open.

Câmpeanu was maandag op de 'Roemenen- en Bulgarentop' in Den Haag waar ze sprak met minister Asscher, wethouders en werkgevers over arbeidsmigratie. Ze reageerde daar onder meer op een open brief waarin Asscher spreekt van een 'dijkdoorbraak' van immigranten uit Oost-Europa. Ze noemt zijn angst voor de arbeidsmigratie 'overdreven'.

Volgens Câmpeanu is Nederland onder Roemenen het minst populaire land. Hoewel het SCP zegt dat er vooral laagopgeleide Roemenen in Nederland werken, trekken volgens de minister juist veel hoogopgeleide werknemers naar Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden